Ga naar de inhoud
Coronapatiënten

Dreigt zwart scenario in ziekenhuizen? Zo staat het ervoor

(Archieffoto) Beeld © ANP

In de provincie Noord-Holland zijn grote zorgen over het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. De veiligheidsregio daar is bang dat er een zwart scenario zal komen waarin gekozen moet worden tussen patiënten. Zijn die zorgen terecht? We zochten het uit.

"Door het grote aantal coronabesmettingen in Noord-Holland Noord is de druk op de zorg en de ziekenhuizen onveranderd hoog", zegt een woordvoerder van de de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Tot nu toe kunnen ziekenhuizen in Noord-Holland Noord als dat nodig is coronapatiënten uitplaatsen naar ziekenhuizen in andere delen van Nederland. Maar ook in de rest van het land stijgt het aantal."

Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, twittert: "Helaas lopen de aantallen covid-patiënten op en zijn we, net als voor kerst, gestart met de ingebruikname van een derde ic-locatie. Enorme inspanning opnieuw van het team."

Eerst even de feiten. Op dit moment liggen er 1635 mensen op verpleegafdelingen en 681 op intensivecareafdelingen. "De bezetting op de verpleegafdelingen neemt toe, maar wel minder snel, doordat nu ook wordt gevaccineerd", zegt datajournalist Jasper Bunskoek.

Als je kijkt naar de signaalwaarden die het kabinet heeft vastgesteld, zie je in de grafiek dat we daar eigenlijk sinds september al ver boven zitten. Voor het laagste risiconiveau – zorgelijk – mogen er per dag maximaal 10 nieuwe ziekenhuisopnames zijn. 29 maart waren dat er 295.

Voor de ic's wordt ook een signaalwaarde van maximaal 10 opnames per dag (70 opnames per week) aangehouden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de routekaart van het kabinet niet wordt gemaakt op basis van deze ic-opnames, maar alleen op basis van de ziekenhuisopnames als geheel.

"Op dit moment liggen er meer mensen met covid-19 op de ic's dan tijdens de eerste piek van de tweede golf", zegt datajournalist Jasper Bunskoek. "De bezetting op de verpleegafdelingen is wel lager dan tijdens de pieken in de tweede golf. Dat is voor een deel te verklaren door het vaccineren. Mensen van 80 jaar of ouder raken nu minder snel besmet doordat ze gevaccineerd zijn. Zij hadden eerder een behoorlijk aandeel in de bezetting van de verpleegafdelingen."

Robin Peeters, internist in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, herkent dat beeld. "Er is een duidelijke afname in het aantal 80-plussers dat wordt opgenomen." Toch ziet hij ook op de verpleegafdelingen de druk toenemen.

Op de ic's is dit effect van het vaccineren minder te zien. "Dat komt doordat daar überhaupt maar heel weinig 80- of 90-jarigen terechtkomen", zegt Bunskoek.

Zijn de zorgen terecht?

Terug naar het zwarte scenario waar de Veiligheidsregio Noord-Holland voor vreest. Is dat terecht? "Op dit moment zijn we absoluut nog niet zo ver", zegt Peeters. "Alle acute zorg kunnen we leveren, maar helaas moet wel steeds meer geplande zorg worden afgezegd."

"We zien dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen overal toeneemt. In mijn eigen regio worden weer meer patiënten verplaatst naar andere regio's om extra capaciteit te creëren. Ook moeten er helaas weer meer operaties worden afgezegd om plekken te creëren voor coronapatiënten."

Bekijk ook: puzzelen met bedden in volle ziekenhuizen

02:42
Afgelopen januari bezochten we het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daar was de druk op dat moment hoog en moest er bij elke nieuwe patiënt gepuzzeld worden voor een bed.

Volgens Peeters werd een aantal weken geleden nog 80 procent van de operaties uitgevoerd. Nu, een aantal weken later, is dat percentage volgens hem gezakt richting de 70 procent en de verwachting is dat dat de komende weken verder zal dalen.

'Blijf wel komen'

Hij wil benadrukken dat mensen wel naar het ziekenhuis moeten blijven komen. "In de eerste golf zagen we dat mensen met klachten die passen bij kanker of een hartinfarct niet naar het ziekenhuis kwamen. Het is echt heel belangrijk om dat wél te doen."

De bezoeken waarbij een diagnose nog moet worden gesteld, gaan volgens hem altijd door. Alleen vervolgbehandelingen of operaties worden mogelijk uitgesteld. "Wij maken als dokters een inschatting of iemand nu meteen een behandeling nodig heeft, of dat het kan worden uitgesteld."

Ollongren
Lees ook:
Ollongren vertelde chauffeur pas tijdens rit over positieve coronatest

Om uiteindelijk het zwarte scenario te voorkomen waarvoor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bang is, moet volgens hen het vaccinatietempo omhoog. "Er zijn twee manieren om het zwarte scenario te voorkomen. De ene manier is versnellen van het vaccineren, de andere is strenge maatregelen treffen. Wat mensen zelf kunnen doen, is zich goed aan de basisregels houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore