Verkoop verboden

'Groot deel kinderbedjes voldoet niet aan veiligheidsnormen'

01 april 2021 05:02 Aangepast: 01 april 2021 15:51
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Veel kinderbedjes voldoen niet aan de veiligheidsnormen en kunnen in sommige gevallen ernstige risico's met zich meebrengen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die twintig verschillende typen onder de loep legde.

Bij acht van de twintig bedjes werden veiligheidsrisico's geconstateerd, meldt het AD op basis van de resultaten. Bij vijf daarvan is er zelfs een reële kans dat het kind ernstig letsel oploopt. 

Waarschuwing 

De verkoop van de onveilige bedjes is inmiddels verboden, maar de NVWA waarschuwt voor de exemplaren die nog in omloop zijn. Bij de vijf gevaarlijkste bedjes is er kans op verstikkingsgevaar, beknelling of het oplopen van hoofdletsel. De NVWA adviseert om ze niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar oud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn kindje (1,5) slaapt ineens slecht'

Het gaat om de bedjes Loft Stapelgoed (Coming Kids), Sven Pure Grey (Bopita), Meegroeibed (Viking Choice), Nordic (Schardt) en Loft (Quax). Bij de overige drie typen waarbij tekortkomingen werden ontdekt, laat de NVWA het eventuele gebruik ervan over aan ouders. In dat geval zijn het de 1135 Natur (Treppy), Noa wit (MamaLoes) en Colorado (Interchild/xadventure). 

Gebreken

De NVWA keek bij de beoordeling onder meer naar stabiliteit van de bodem en of de randen voorkomen dat kinderen uit het bed kunnen klimmen. Eens slechte stabiliteit of een te grote opening tussen verschillende onderdelen waren enkele gebreken die werden vastgesteld bij het onderzoek. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore