Cijfers vóór coronacrisis

Aantal daklozen in Nederland daalt, na jaren van stijging

01 april 2021 00:25 Aangepast: 01 april 2021 06:17
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal daklozen is gedaald, nadat er de afgelopen jaren steeds sprake was van een stijging. Dat meldt statistiekbureau CBS op basis van cijfers van januari 2020. Vooral de groep jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats kromp.

Begin vorig jaar telde Nederland ruim 36.000 daklozen. Daarvoor groeide de groep een klein decennium bijna onophoudelijk tot 39.000 in 2018. Over 2019 zijn geen gegevens bekend. De statistici hebben het over mensen die slapen op straat of in portieken, een opvanglocatie of bij vrienden of familie.

Jongeren 

De recente daling komt vooral doordat minder jongeren dakloos zijn. Dat halen de onderzoekers uit cijfers die alleen beschikbaar zijn over 2016 en 2020. Over die periode kromp de groep jongeren van 18 tot 27 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats met ongeveer een vijfde tot 8500. Tegelijk kwamen er juist meer daklozen bij van boven deze leeftijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daklozen in Breda gekort op uitkering: 'Financiële prikkel ontbrak'

Ook opvallend is de toename van het aantal mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zonder dak boven het hoofd. Die groep is sinds 2009 drie keer groter geworden. Vorig jaar maakten zij de helft uit van het totaal. Overigens is het overgrote deel van de daklozen man en verblijven zij vaak in een van de vier grote steden.

Vóór coronacrisis

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) die over het daklozenbeleid gaat, noemt de daling bemoedigend. "Er zijn nog altijd onverminderd veel dakloze mensen in Nederland, maar gelukkig lijkt er iets van een kentering te zijn sinds 2018." Het is volgens hem ook positief dat er minder jongeren dakloos zijn. Blokhuis wijst erop dat het CBS als peildatum 1 januari 2020 heeft, toen er nog geen coronacrisis was. "We hebben dus op dit moment nog geen zicht op de effecten van de crisis."

Blokhuis wijst verder op actieprogramma's om dakloosheid te voorkomen. Hierin werken verschillende ministeries samen met gemeenten, corporaties en hulpinstellingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dakloze Paul slaapt dankzij donaties hele week in hotel: 'Hij moest een traantje laten'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore