'Weet waar je aan begint'

Bloedingen, infecties en verminkingen: artsen bezorgd om cosmetische ingrepen in buitenland

01 april 2021 18:23 Aangepast: 01 april 2021 18:24
Liposuctie-behandeling in een ziekenhuis Beeld © ANP

Plastisch chirurgen zijn bezorgd over medische reizen die Nederlanders maken naar het buitenland. Behandelingen als een buikwandcorrectie, het opvullen van de billen of liposuctie zijn in andere landen vaak goedkoper en worden als pakketdeal en vakantiereis verkocht. Het lage prijskaartje kan onbedoeld hoger uitvallen wanneer ernstige complicaties optreden.

Wekelijks zien plastisch chirurgen in Nederland patiënten wier ingreep in het buitenland op een teleurstelling is uitgedraaid. Soms is het resultaat niet naar wens, maar veel vaker nog treden bij terugkomst in Nederland complicaties op. 

Ook in coronatijd

In drie maanden tijd zagen plastisch chirurgen door het hele land bijna vijftig patiënten met een complicatie na een ingreep in het buitenland. Zelfs nu reisbeperkingen zijn opgelegd, reizen patiënten af naar het buitenland voor een operatie.

Populaire landen voor zulke ingrepen: de Dominicaanse Republiek, Colombia, Brazilië, maar ook dichter bij huis: Turkije, Polen en België.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Snapchat-filters leiden tot plastische chirurgie'

Buitenlandse klinieken lokken patiënten niet alleen met lage prijzen, ziet plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam. "Hier zeggen we weleens tegen een patiënt: val eerst dertig kilo af. Dan gaan ze op zoek naar alternatieven, en in het buitenland hebben ze soms andere eisen." 

Voor een prikkie op de eerste rij

De lat voor verantwoorde zorg ligt in een aantal van die populaire bestemmingen lager. Zo kun je op sommige plekken meerdere behandelingen tegelijkertijd laten uitvoeren als een pakketdeal, ziet de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. 

Artsen dringen erop aan dat mensen hun huiswerk doen voordat ze in zee gaan met een kliniek of arts. "We hebben heel goede buitenlandse collega’s, maar sommige mensen willen voor een prikkie op de eerste rij zitten. Je kan dan terecht komen bij iemand die geen plastisch chirurg is. Je moet het goed uitzoeken, maar dat doen deze mensen over het algemeen niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren gaan massaal naar plastisch chirurg: 'Zorgelijk'

Chelsey ging naar Turkije voor liposuctie

Begin dit jaar reisde de 28-jarige Chelsey (niet haar echte naam) af naar Istanbul voor een liposuctie-behandeling. Ze hoorde in haar omgeving positieve verhalen over de behandelingen en besloot de behandelingen ook in een kliniek in het buitenland uit te voeren. 

Chelsey wilde met de liposuctie van een deel van haar vet af. Het negatieve reisadvies vanwege corona hield haar niet tegen. "Het is gek, maar je zit nu vaak thuis. Ik dacht: laat me die behandeling nu maar doen, dan kan ik herstellen. Ik wilde het doen voordat het warm wordt in de zomer." 

De behandeling liep niet zoals zou moeten. Chelsey kreeg van haar Turkse arts geen instructies mee, terwijl een patiënt na een liposuctiebehandeling speciale drukkleding moet dragen om zwellingen te verkleinen. Daar wist Chelsey niets van af. Haar buik zwol, toen ze eenmaal terug was in Nederland, enorm op. "Mijn buik leek wel een basketbal", vertelt Chelsey. De artsen bleken 7 liter vet te hebben weggehaald: veel meer dan wat in Nederland gebruikelijk is.

Bovendien zou ze in Nederland vanwege haar zwaarlijvigheid niet in aanmerking zijn gekomen voor liposuctie. "Ik doe zoiets nooit meer. Vet verliezen: je bent er ook toe in staat door te sporten en dat chocolaatje 's avonds niet te nemen. Ik heb hiervan geleerd."  

Niet-steriel operatiemateriaal

Waar de buitenlandse ingrepen toe kunnen leiden, ziet arts Annekatrien van de Kar in de praktijk. "We zien infecties, vermoedelijk ontstaan doordat het operatiemateriaal niet steriel is geweest. We zien ook nabloedingen. Iemand die na drie weken komt met een buik waar drie liter bloed in zit. Dan denk je: jeetjemina." 

Het herstel na een ingreep wordt door mensen onderschat. "Soms reizen patiënten na een narcose van zes uur binnen twee dagen al terug op een vlucht van elf uur", zegt Van de Kar. 

Ompraten

Artsen willen mensen waarschuwen die een plastisch-chirurgische ingreep in het buitenland overwegen. "Je moet goed nadenken wat je echt wilt. Mensen worden ook omgepraat in de spreekkamer. Zoals je in een kledingwinkel wordt verteld: 'Doe dit bloesje ook maar, want het staat zo leuk.' Bedenk je: wil ik het wel in een land als Colombia, wanneer ik niet kan checken of een arts daar werkelijk een arts is, of een charlatan blijkt?".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore