Weersverwachting

Warmste 31 maart ooit, tweede paasdag hagel en natte sneeuw: 'Het wordt bibberen'

31 maart 2021 14:41 Aangepast: 31 maart 2021 14:42
Het weer slaat in in korte tijd om. Beeld © ANP

Vandaag is het zonnig, droog en hebben we temperaturen die in de zomer niet zouden misstaan, maar daar komt snel verandering in. Op tweede paasdag kan er naast regen en korrelhagel zelfs natte sneeuw vallen. "We gaan van een korte broek naar een dikke jas."

"Het is vandaag prachtig zonnig weer", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. Op de Wadden kan de temperatuur oplopen naar 16 graden, in het noorden naar 20, in het midden van het land naar 23 graden en in het zuiden kan het zelfs 25 graden worden. "Als de zomerse 25 graden vandaag gehaald wordt, is dat voor de tweede keer sinds het begin van de metingen in 1901."

Dagrecord

Eén record is vandaag in ieder geval al verbroken: het is officieel de warmste 31 maart ooit gemeten. In De Bilt kwam de temperatuur om 13.20 uur uit op 22,1 graden. Het oude record was 21,8 graden in 2017.

Huizinga heeft goed nieuws voor de mensen die buiten willen genieten van het later ingaan van de avondklok: om 21.00 uur is het in het midden van het land nog 17 graden en in het zuidoosten zit het kwik op dat moment nog tegen de 20 graden aan.

RIVM: wees juist nu al voorzichtig in de zon

Wie op deze bijna zomerse dag de zon in gaat, moet dat wel verstandig doen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Onze huid is er zo kort na de winter nog niet aan gewend en kan nu snel verbranden. Dit kan huidkanker veroorzaken, waarschuwt het instituut.

Het RIVM adviseert dan ook om tussen 12.00 uur en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon te blijven, de schaduw op te zoeken en hoofd en huid te bedekken. Onbedekte huid moet worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème met minstens factor 30. Ook een zonnebril is aan te raden.

In de loop van vanmiddag komt er wel Sahara-stof ons land binnen. "Dat geeft een gelige lucht en kleurt de hemel geel in plaats van blauw", legt Huizinga uit. "Sta niet raar te kijken als de zonsondergang vandaag en ook de zonsopkomst morgen er daardoor anders uitzien. De lucht kleurt anders, is intenser oranje."

Op 22 februari zat er ook Sahara-zand in de lucht, zoals hier in Enspijk. Op 22 februari zat er ook Sahara-zand in de lucht, zoals hier in Enspijk.

Morgen is het opnieuw 'een prachtig zonnige dag', vertelt hij. Wel steekt een frisse noordenwind op en komt vanuit het noorden koele lucht het land binnen. Daardoor wordt het minder warm en ontstaan landelijk grote verschillen. In het noorden wordt het maximaal 9 á 10 graden, in het midden van het land kan het morgen nog 13 tot 15 graden worden, in het zuiden 20.  

De dagen daarna blijven de temperaturen in het hele land steken op zo'n 9 tot 10 graden. Wel blijft het droog. "Op eerste paasdag wordt het 13 tot 14 graden in het binnenland. Iets meer lente-achtig weer met aardig wat zon."

Maandag, op tweede paasdag, ziet het weer er ineens heel anders uit. "Vanmiddag lijkt het wel zomer, maar op tweede paasdag zitten we ineens te bibberen." Buien trekken ons land binnen, die niet alleen regen, maar ook hagel en natte sneeuw met zich meebrengen.

"We hebben twee totaal verschillende seizoenen in zo'n korte tijd. Het wordt maandag slechts 7 graden, heel andere koek dan nu. Het scheelt een dikke jas." En, vult hij aan: "Kijk niet gek op als er de nacht van zaterdag op zondag of de nacht naar dinsdag ook wat vorst oplevert."

Meteoroloog Nicolien Kroon van Buitenradar vertelde gisteren al dat we moeten genieten van de hoge temperaturen nu het kan, want het weer gaat omslaan. Ze vertelt het in de video hieronder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooikoorts en corona, wat is het verschil?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore