Wanneer ben ik aan de beurt?

Liggen we nog op schema? De stand van zaken met vaccineren

31 maart 2021 15:08 Aangepast: 21 april 2021 13:42
Een XL-vaccinatielocatie van de GGD in Breda. Beeld © ANP

De overheid en het RIVM publiceren meerdere keren per week nieuwe cijfers over de vaccinatiecampagne en de vaccinatievolgorde. De vraag die veel mensen hebben: wanneer ben ik aan de beurt? De actuele stand van zaken in vier grafieken.

1. Hoeveel prikken zijn er nu gezet?

We zijn nu bijna drie maanden aan het vaccineren. Zo'n 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben tenminste één coronavaccinatie ontvangen en bijna 700.000 mensen een tweede vaccinatie. Samen zijn dat 2,4 miljoen prikken.

Bijna 1 op de 8 volwassenen heeft nu een prik gehad: 12 procent van alle volwassen Nederlanders.

Overigens zijn de afgelopen tijd minder prikken gezet. Vorige week ging het om 285.000 in plaats van de verwachte 400.000. In die zin lagen we dus even niet op schema.

Volgens minister De Jonge komt dat omdat het prikken na de prikpauze van AstraZeneca langzamer op gang kwam dan verwacht. "Het zou kunnen dat mensen bijvoorbeeld een sms hebben gekregen dat ze hun afgezegde afspraak weer opnieuw konden gaan maken, maar dat mensen dat niet direct zijn gaan doen. En dachten: ik doe het wel een weekje later."

2. Wie hebben al een prik gehad?

Een groot deel van de huisartsen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatiënten zijn volledig gevaccineerd. Hetzelfde geldt voor bewoners van instellingen die langdurige zorg nodig hebben.

Onder de groep thuiswonende ouderen gaat het vaccineren gestaag verder, zoals je kunt zien in onderstaande tabel.

De groep 65- tot 75-jarigen moet nog op hun beurt wachten. Omdat AstraZeneca aanvankelijk alleen aan mensen onder de 65 jaar werd gegeven, kan het zijn dat sommige 65-minners al wel zijn ingeënt: zij hebben dus AstraZeneca gekregen.

3. Hoeveel ouderen zijn al gevaccineerd?

Hieronder zie je de percentages voor de oudste leeftijdsgroepen. Zij hebben allemaal het Pfizer-vaccin gekregen. Wie van deze groepen nog geen prik heeft gekregen, kan zich nog melden bij de GGD en moet dan naar een vaccinatielocatie komen. 

De mensen van 80 tot 90 jaar die nog geen afspraak hebben gemaakt voor vaccinatie krijgen een herinneringsbrief.

Lukt het niet om naar een vaccinatielocatie te komen? Dan kunnen de ouderen straks thuis worden ingeënt door de huisarts. Die vaccineert hen met het vaccin van AstraZeneca.

4. Wie zijn er de komende tijd aan de beurt?

Hoogrisicogroepen

Goed nieuws voor mensen in de zogenoemde hoogrisicogroepen. Sinds vorige week krijgen deze mensen een uitnodiging voor het Moderna-vaccin. Het gaat specifiek om deze mensen:

Al eerder is gestart met het vaccineren van twee andere hoogrisicogroepen: mensen met het syndroom van Down (niet wonend in een instelling) en mensen met morbide obesitas.

Dan de groepen die binnenkort aan de beurt zijn:

Niet-mobiele ouderen

We noemden ze al even: vanaf volgende week worden ouderen die niet mobiel genoeg zijn thuis gevaccineerd door de huisarts.

Deze vaccins worden overigens gefaseerd geleverd per provincie. De huisartsen in Drenthe krijgen eind deze week extra vaccins geleverd voor deze groep. Volgende week volgen leveringen aan de huisartsen in Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland. Daarna zijn de andere provincies aan de beurt.

Mobiele ouderen 70 tot en met 74

Vandaag is bekendgemaakt dat bij de GGD'en nu ook de mensen van 73 en 74 jaar worden uitgenodigd. Verwacht wordt dat binnenkort ook gestart gaat worden met de vaccinatie van mobiele thuiswonenden van 70 tot en met 72 jaar. 

Medische indicatie 'overig'

De verwachting is dat mensen van 18 tot 60 jaar met een 'overige' medische indicatie ook binnenkort aan de beurt zijn. Wanneer precies is nog onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer eist opheldering over vaccinatievertraging: 'Wees realistisch'

5. Hoe zit het met de leveringen van de vaccins?

Eerder deze week is bekendgemaakt dat in april de eerste vaccins van Janssen binnenkomen. Ondertussen blijven ook de andere vaccins geleverd worden.

In een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge eerder deze maand werd al een indicatie gegeven van het aantal leveringen de komenden maanden.

Ook staan de vaccins Curevac en Sanofi alvast vermeld in de tabellen. Deze moeten nog wel goedgekeurd en geleverd worden.

6. Wanneer is iedereen gevaccineerd?

Als de verwachte leveringen van coronavaccins doorgaan, zullen volgens minister De Jonge begin juli alle volwassen Nederlanders die het vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn.

De komende week zullen er volgens de minister tussen de 400.000 en 500.000 prikken moeten worden gezet. De Jonge verwacht dat ook te gaan halen. "We prikken zo snel als we kunnen. Dat moet ook, want we zitten middenin de derde golf."

Als dat lukt, liggen we (weer) op schema.

De overheid verwacht in april, mei en juni in totaal bijna 17 miljoen doses te krijgen. Zo zouden Pfizer en BioNTech 7,8 miljoen doses moeten leveren.

Ook zou het Nederlandse Janssen moeten beginnen met leveren, aanvankelijk drie miljoen doses. Het vaccin van Janssen is het enige goedgekeurde vaccin waarbij maar één prik nodig is in plaats van twee.

Mogelijk komt er nog een vijfde vaccin bij, van Novavax. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), moet dat vaccin nog beoordelen, maar Nederland heeft voor de komende drie maanden alvast 600.000 doses besteld.

Het Russische vaccin Sputnik V gaat mogelijk ook gebruikt worden in Nederland, mits het wordt goedgekeurd door de medicijnwaakhond EMA. Dat vaccin ging in korte tijd van Russisch lachertje naar serieuze vaccinkandidaat, zoals je in de video hieronder ziet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore