Bussum

Jongetje vergeeft chauffeur die zijn zwangere moeder doodreed: 'Knuffel en een kus'

30 maart 2021 13:14 Aangepast: 30 maart 2021 13:29
De plek waar het ongeluk vorig jaar plaatsvond. Beeld © ANP

Tegen de buschauffeur die begin vorig jaar in Bussum een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, is 240 uur taakstraf en een jaar rijontzegging geëist. Bij het ongeval kwam een zwangere vrouw om het leven. Vandaag bleek het zoontje van de vrouw de chauffeur te hebben vergeven.

"Het leek wel of de bus op hol sloeg", zei de chauffeur dinsdag in de rechtbank in Lelystad over het ongeval.

Het was vreselijk druk in Bussum op 8 januari 2020. De bus was door de NS ingezet vanwege een storing in de treindienst. In een smalle straat vol langzaam rijdend verkeer trok de bus plotseling op en botste tegen zijn voorligger, bleek uit het onderzoek.

Deze auto, een zwarte Mercedes, knalde frontaal op een bakfiets. De fietsster viel en werd overreden door de bus, haar 2-jarige zoontje die voorin de bakfiets zat, ontkwam. De vrouw en haar ongeboren kind kwamen te overlijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ravage door busongeluk Bussum: fietser om het leven gekomen

Paniek

Uit beelden vanuit de bus lijkt de chauffeur in paniek. Hij grijpt met beide handen zijn stuur vast op het moment vlak voor de botsing, haalt de voorzitter uit het strafdossier. "Je schrikt je dood als zoiets gebeurt", zei V. hierover.

Het scenario dat de bus uit zichzelf begon te rijden, is onwaarschijnlijk, stelt het Openbaar Ministerie. Twee onderzoekers uit Zweden onderzochten de Scaniabus en die ontdekten geen technische mankementen.

Naar voren geschoten

Vlak voor de botsing stond de bus stil omdat de chauffeur in de straat een paar passagiers liet uitstappen. Op het moment dat de deuren weer sluiten, wordt de zogeheten halterem gedeactiveerd. Als je dan het gaspedaal vol hebt ingetrapt, schiet de bus naar voren, bleek bij een rijproef.

Alleen het intrappen van het gaspedaal in plaats van de rem maakt dat de bus als uit een katapult wegschoot, zei de officier van justitie.

Vergeving

De man die zijn vrouw bij het ongeval verloor, vroeg zijn zoon twee weken terug welke straf de chauffeur moet krijgen. "Een knuffel en een kus omdat die man ook heel verdrietig is", reageerde de peuter. Volgens de advocaat had de chauffeur niet de intentie hard weg te rijden. Volgens hem was hier sprake van 'geautomatiseerd handelen', iets dat onbewust gestuurd wordt. En dat zou tot vrijspraak moeten leiden.

Op 13 april volgt het vonnis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Technisch mankement mogelijk oorzaak van dodelijk ongeluk Bussum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore