Ga naar de inhoud
Al verboden in landbouw

'Middel tegen vlooien en teken bij huisdier gevaarlijk voor mens'

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien bij honden en katten komen ook terecht bij de mens. Bij geteste personen werden tijdens een onderzoek 47 verschillende pesticiden aangetroffen. Die zijn kankerverwekkend of kunnen de hormoonhuishouding van mensen verstoren.

Daarvoor waarschuwt Pesticide Action Network Netherlands (PAN).

Heeft
Lees ook:
Heeft mijn hond een allergie? Dierenarts Piet legt uit hoe je erachter komt

Vlooienbandjes

In vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten volgens de organisatie grote hoeveelheden van gifsoorten die in de landbouwsector al verboden zijn.

Zo is de dosis Fipronil die voor de behandeling van hond en kat wordt geadviseerd, tot 250.000 keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname. Maar ook in de muggenverdelger DEET zitten veel stoffen die schadelijk zijn voor de mens.

Gevaarlijk voor kinderen en zwangeren

"We hebben een brief naar bijna vijfhonderd dierenartspraktijken en klinieken gestuurd met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en per direct geen chemische anti vlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren adviseren, maar alternatieve middelen", aldus de Nederlandse tak van PAN.

"Vooral met betrekking tot zwangere vrouwen, peuters en kleine kinderen zijn deze middelen gevaarlijk."

"De zeer sterk werkende insecticiden worden onder honderden verschillende merknamen, in verschillende combinaties en in zeer hoge gehalten als diergeneesmiddel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en in Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd voor de behandeling van hond en kat."

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen willen verplichte verzekering voor hond en kat