Geen toenadering

Kerken gooien olie op het vuur: 'De SS vriendelijker dan deze journalisten'

30 maart 2021 08:43 Aangepast: 30 maart 2021 11:01
Een verslaggever van RTV Rijnmond wordt aangevallen door een kerkganger. Beeld © ANP

Journalisten werden afgelopen zondag geschopt en geslagen, maar wie dacht dat de verschillende groepen in de dagen erna toenadering tot elkaar zoeken, komt bedrogen uit.

Sterker nog, de voorgangers van de verschillende kerken in Urk en Krimpen doen er nog een flinke schep bij. "De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden niet te maken met journalisten, maar met terroristen", zei persvoorlichter Hessel Snoek van de Gereformeerde Gemeente Sionkerk Urk tegen De Gelderlander.

'Druk van de media is zo erg'

En ook in Krimpen werd niet ingebonden. Tijdens de preek werd door dominee Anthonie Kort vol trots gemeld dat de kerk goed gevuld was. "De druk van de media is zo erg en u heeft het getrotseerd. Daar ben ik zo blij mee... ik ben zo blij dat u er bent."

Andere inwoners van Krimpen aan den IJssel zijn wat minder blij met de gang van zaken:

Hij kwam ook nog terug op het handgemeen voor de deur van de kerk. De boodschap: de actie kan op begrip rekenen, omdat de kerkgangers 'getreiterd en getergd' zijn. 

Virologen zijn 'waarzeggers'

De coronamaatregelen en het vaccin kunnen bovendien niet op bijval rekenen van de dominee, is te horen op de site van RTV Rijnmond. Virologen zouden moderne waarzeggers en tovenaars zijn, en met het vaccin wordt 'de dood ingebracht'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe oplopende spanningen bij kerken tot hun kookpunt kwamen

Maar wat bedoelt de dominee dan met getreiterd en getergd? Wellicht doelt de dominee op een uitzending van BOOS, het programma van presentator Tim Hofman. Daarin werd de dominee flink aangepakt om zijn opvatting over homoseksuelen.

Aangifte

Ook werd er enkele dagen later geprotesteerd bij de kerk door inwoners van Krimpen aan den IJssel. 

Vanochtend was er een nieuw incident bij de Mieraskerk. Er werd bij de kerk door omwonenden een harde knal gehoord. De hulpkoster van de kerk en de kerkganger geven de media ook de schuld van de explosie bij de kerk. "Journalisten hebben hier steeds voor de deur gestaan. Zelfs aan kinderen van negen jaar worden vragen gesteld, dat is niet goed. Er kwam ook naar buiten dat de dominee niet tegen geweld is, maar dat klopt helemaal niet. Hij heeft alleen begrip voor de emoties die er zijn losgekomen."

Er is schade, maar er zijn geen gewonden gevallen:

De kerk in Urk zegt te overwegen aangifte te doen tegen de pers. "Misschien wel tegen de hele club journalisten die er was." De boosheid richt zich vooral op de journalist van PowNed die er was. Hij moet zich kapot schamen, vindt de woordvoerder van de kerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore