Homohuwelijk

Twintig jaar later: 40.000 getrouwde homo's en lesbiennes

30 maart 2021 01:22 Aangepast: 30 maart 2021 07:42
Ter illustratie. Beeld © ANP

Twintig jaar na de invoering van het homohuwelijk zijn er in Nederland 20.000 stellen van hetzelfde geslacht met elkaar getrouwd. Er stapten iets meer lesbiennes dan homo's in het huwelijksbootje, vooral in Amsterdam was het vaak raak. In Urk is het aantal getrouwde echtparen van hetzelfde geslacht juist heel laag.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn in Nederland in de afgelopen twintig jaar ruim 19.000 homomannen en bijna 21.000 lesbische vrouwen met elkaar getrouwd. Al met al gaat het dus om zo'n 20.000 huwelijken.

Eerste land ter wereld

Nederland was ooit het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk mogelijk werd. Op 1 april 2001 trouwde Job Cohen, toen burgemeester van Amsterdam, om middernacht vier koppels van hetzelfde geslacht.

Pas jaren later volgden andere landen. Zo werd Taiwan in 2019 het eerste land in Azië waar het homohuwelijk is geaccepteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Remco is diplomaat en woont met man en drie kinderen in China: 'Een beetje terug de kast in'

Vanaf 1998 is het in Nederland mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Die mogelijkheid werd vooral ingevoerd om het voor homo's en lesbiennes mogelijk te maken om hun relatie officieel vast te leggen.

Twintig jaar geleden trouwde Job Cohen de eerste homo's en lesbiennes in Nederland. Twintig jaar geleden trouwde Job Cohen de eerste homo's en lesbiennes in Nederland.

Partnerschap boven huwelijk

De laatste jaren stijgt het aantal stellen dat zo'n geregistreerd partnerschap aangaat weer. Sinds 2015 verkiezen meer homo's en lesbiennes een partnerschap boven het huwelijk.

Vorig jaar koos 44 procent van de homostellen en 39 procent van de lesbiennes voor een partnerschap. Die verschuiving is overigens ook bij hetero's te zien: inmiddels gaat 32 procent van de heterostellen een partnerschap aan.

Amsterdam versus Biblebelt

Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot de plaats met de meeste gehuwde homoparen. In de hoofdstad zijn 45 van de 1000 echtparen van hetzelfde geslacht, tegen 17 op de 1000 in heel Nederland.

Ook in Nijmegen en Arnhem komen homohuwelijken naar verhouding veel voor. In de zogenaamde Biblebelt komen huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen aanzienlijk minder voor. Zo zijn in Urk minder dan één per 1000 getrouwde echtparen van hetzelfde geslacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op de 5 reformatorische scholen tegen het homohuwelijk

Echtscheiding

Het CBS heeft ook onderzocht hoe groot de kans is dat huwelijken van verschillende samenstellingen standhouden. De kans op een echtscheiding is veel groter als twee vrouwen met elkaar trouwen dan als twee mannen of een man en een vrouw dat doen.

Bekijk ook: lesbisch stel kan kind van elkaar krijgen

Het is een methode die voor lesbische stellen met een kinderwens een uitkomst is: gedeeld moederschap. De ene vrouw levert de eicel en de andere vrouw gaat de embryo dragen. Maar het is zeker niet zonder risico's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore