Ga naar de inhoud
Dagenlange file

Action blij met loskomen Ever Given, geen zorgen over leveringen

Beeld © Maxar Technologies

Koopjesketen Action is blij met het vlottrekken van containerschip Ever Given in het Suezkanaal. "Anders was het een groot drama geworden", zegt een woordvoerster. Het megacontainerschip zat dagenlang vast in het kanaal, waardoor het een van de belangrijkste vaarroutes stremde.

De Ever Given kwam vorige week dinsdag in een zandstorm overdwars in het zuidelijke deel van het Suezkanaal te liggen waardoor de doorvaart volledig gestremd was. Vandaag kwam het schip weer vrij, zoals te zien is op onderstaande beelden:

Vastgelopen containerschip Suezkanaal losgetrokken, scheepsverkeer hervat

02:37
De Ever Given blokkeert niet langer meer het Suezkanaal. Vanmorgen vroeg kwam de achterkant van het schip al los, nu is het hele schip van de grond. De Ever Given wordt weggesleept en het verkeer in het Suezkanaal hervat.

Het kan het nog dagen duren voordat de file bij het kanaal opgelost is. De Suezkanaalautoriteit schat dat er zeker drie dagen mee gemoeid zijn om de 437 wachtende schepen door het kanaal te loodsen.

Volgens het maritieme databedrijf Lloyd's List is er door de blokkade een kleine 8,2 miljard euro aan goederen per dag tegengehouden. Het kanaal was bijna zes dagen geblokkeerd.

Blokkeerschip
Lees ook:
Blokkeerschip Suezkanaal klein stukje opgeschoven

Een deel van de schepen die onderweg zijn uit Azië zijn al de andere route rondom de Kaap aan het varen. "Dat betekent dat er ook schepen niet door het Suezkanaal hoeven, maar die komen dus later aan." Dat is bij sommige producten niet zo erg, zegt de woordvoerster, 'maar je wil geen tuinspullen pas in oktober'. 

Op korte termijn zullen er geen gevolgen zijn voor Action, ook omdat alle artikelen de komende weken op voorraad in de distributiecentra zijn. Ook zijn de meeste spullen voor het voorjaar, waaronder de paas- en tuinspullen, al binnen. "We denken dat het redelijk te managen is." Wel wacht Action nog op spullen voor de zomer. De winkelketen zegt continu in contact te staan met de leveranciers.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wat is er aan de hand?

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep vorige week vast in het Suezkanaal en lag dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa.

Door de opstopping ontstond een enorme file aan wachtende schepen aan beide kanten van het Suezkanaal. Volgens de lokale autoriteiten lagen gistermiddag meer dan 320 vaartuigen te wachten, zoals containerschepen en olietankers.

Ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel loopt via het Suezkanaal. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee vervoerd. Een lange blokkade kan grote gevolgen hebben voor de wereldhandel, met bijvoorbeeld leveringsproblemen voor winkels en tekorten van bepaalde goederen in de industrie.