Ga naar de inhoud
Kerkdiensten

Nog twee aanhoudingen na mishandeling journalist op Urk

Archieffoto van de betreffende Sionkerk op Urk. Beeld © ANP

De politie heeft nog twee mannen aangehouden voor de mishandeling van een journalist in Urk. Het gaat om mannen van 26 en 28 jaar uit Urk, die zich vanmiddag meldden bij de politie. Gisteravond werd al een 35-jarige man aangehouden.

Gisteren werden bij kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel verslaggevers aangevallen, die daar aanwezig waren omdat de geloofshuizen de deuren weer openden, ondanks de strenge coronaregels. 

Kerkgangers konden niet waarderen dat hier journalisten op afkwamen. Op Urk werd een verslaggever van PowNed aangereden en vervolgens ook nog door twee jongeren geschopt en geslagen. In Krimpen aan den IJssel kreeg een verslaggever een trap en een klap. Beide incidenten zijn in onderstaande video te zien. 

Journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

01:24
Bij de ingang van de Mieraskerk werd een journalist van RTV Rijnmond getrapt en op Urk werd een verslaggever van Powned aangereden.

De politie hield gisteren al een 35-jarige man uit Urk aan, omdat hij ervan wordt verdacht bewust een journalist te hebben aangereden. Vandaag hield de politie dus nog twee mannen (26 en 28) aan voor de mishandeling van een journalist. Zij hadden zich vanmiddag gemeld bij de politie. 

Burgemeester van Urk: 'Onacceptebel'

"Het is en blijft een eigen verantwoordelijkheid van kerken: zij zijn verantwoordelijk voor de maatregelen binnen de kerk. Ik blijf dit benadrukken in gesprekken met hen", reageert Cees van den Bos, de burgemeester van Urk. 

Hij zegt te staan voor vrijheid van pers. "Dat moeten we met elkaar nastreven." Daarnaast geeft de burgemeester aan dat inwoners van Urk zich onbeleefd behandeld voelden, vanwege de manier waarop journalisten hen benaderd zouden hebben. "Ik sta ook voor de vrijheid van de godsdienst. Beide zijn enorm belangrijk. Maar geweld is echt onacceptabel. Dat keur ik ten alle tijden af."

Hoe
Lees ook:
Hoe oplopende spanningen bij kerken tot hun kookpunt kwamen

In Krimpen aan den IJssel is een 43-jarige man aangehouden. Hij is inmiddels weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

Grote verontwaardiging

De incidenten leidden tot grote verontwaardiging. Zo noemde minister Grapperhaus van Justitie het 'onacceptabel' dat er journalisten worden aangevallen.  

Inwoners van Krimpen aan den IJssel zijn niet te spreken over de volgepakte kerkdienst en het geweld dat een kerkganger gebruikte tegen een journalist die daar verslag van deed. Bekijk de reacties in onderstaande video. 

Inwoners Krimpen boos om geweld en volle kerk: 'Wat een gekken'

01:00
Inwoners Krimpen boos om geweld en volle kerk: 'Wat een gekken'