Ga naar de inhoud
Kerkdiensten

Man (35) uit Urk aangehouden voor inrijden op journalist PowNed

De verslaggever stond op de parkpeerplaats toen de kerkganger op hem inreed. Beeld © ANP

Een 35-jarige man uit Urk is gisteravond aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht bewust een journalist te hebben aangereden. Op een filmpje is te zien hoe de man inrijdt op een verslaggever van omroep PowNed.

Ondanks de strenge coronaregels ging de kerk in Urk zondag toch open. Kerkgangers konden niet waarderen dat daar journalisten op afkwamen. De verslaggever die werd aangereden werd ook nog door twee jongeren geschopt en geslagen. 

De politie ging gisteren al wel met de verdachte in gesprek. Maar hij werd niet meteen aangehouden omdat de politie de rust wilde bewaren, zegt een woordvoerder.

Journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

01:24

Ook in Krimpen aan den IJssel bij de Mieraskerk werden journalisten belaagd: daar gaf een kerkganger een verslaggever van RTV Rijnmond een trap en een klap. De politie hield daarvoor een 43-jarige man aan. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

Excuses

De kerkenraad van de gemeente heeft vandaag excuses aangeboden voor het incident bij de Mieraskerk zondag. "We bieden onze verontschuldigingen aan, aan een ieder die hierdoor is gekwetst", is te lezen in een verklaring op de website.

Minister Grapperhaus van Justitie noemde het feit dat er journalisten werden belaagd bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel onacceptabel. "Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen."

PowNed-verslaggever
Lees ook:
PowNed-verslaggever reageert op belaging bij kerk: 'Keihard getrapt'