Aanpak coronacrisis

We kregen vorig jaar meer vertrouwen in politici, rechters en de politie

29 maart 2021 04:54 Aangepast: 29 maart 2021 04:57
De Tweede Kamer tijdens een debat over de aanpak van de coronacrisis, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlanders hadden vorig jaar meer vertrouwen in politici, rechters en de politie dan een jaar eerder. Hoe dat kan? Statistici zijn er nog niet over uit. Mogelijk komt het doordat mensen te spreken zijn over de aanpak van de coronacrisis.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een onderzoek onder bijna 8000 mensen.

Vooral het vertrouwen in politici steeg vorig jaar 'fors', melden de statistici. Had in 2019 nog zo'n 39 procent van de bevolking vertrouwen in de Tweede Kamer, vorig jaar was dat gestegen naar 52 procent. Het vertrouwen in rechters en de politie steeg procentueel niet zo hard, maar liep toch op naar respectievelijk 77 en 77,8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer Nederlanders dan vorig jaar hebben vertrouwen in media

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is het niet duidelijk waarom het vertrouwen in deze instituties steeg. "Het blijft moeilijk om daar de vinger achter te krijgen, zonder dat je daar mensen diepte-interviews over afneemt." Dat laatste hebben de onderzoekers niet gedaan.

Vertrouwen neemt toe

Het vertrouwen dat mensen hebben in instituties neemt sowieso al enige tijd toe, ook al voor de coronacrisis. Dat komt volgens Traag mogelijk ook omdat de samenstelling van de bevolking verandert. Mensen met een migratieachtergrond zijn over het algemeen positiever over instituties en deze groep is aan het groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Week in week uit protesten, en vaak grijpt de politie in: hoe zit dat?

De onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar het vertrouwen in instituties, maar ook naar andere leefomstandigheden van Nederlanders. Zo vroeg het CBS ook naar de gezondheid, financiële situatie van mensen en woon- en werkomstandigheden.

Het algemene beeld dat hieruit ontstaat? Het persoonlijke welzijn van de bevolking is gemiddeld genomen niet veel veranderd ten opzichte van een jaar eerder. 

'Ook een groep die het zwaar heeft'

"Niet iedereen zal zich hierin herkennen", benadrukt Traag, verwijzend naar de coronacrisis. "Dit is een gemiddelde van alle Nederlanders, maar er is ook een groep die het wel heel zwaar heeft."

Juist daarom zijn andere mensen weer positiever geworden over hun leven, vermoedt Traag. Die zien bijvoorbeeld dat anderen het financieel zwaar hebben in deze tijd, en 'waarderen nu meer wat ze hebben'.

Bekijk ook: hier stemde één op de drie op Omtzigt

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was CDA'er Pieter Omtzigt mateloos populair in Overijssel. In het dorpje Fleringen stemde zelfs één op de drie mensen op hem. "Hij is de brug tussen het Oosten en Den Haag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore