Doelwit

PowNed-verslaggever reageert op belaging bij kerk: 'Keihard getrapt'

29 maart 2021 03:20 Aangepast: 29 maart 2021 03:26
Verslaggever van PowNed, Mark Baanders, vertelde gisteravond bij Humberto over het incident. Beeld © RTL Nieuws

Mark Baanders, verslaggever van PowNed, werd gisteren mishandeld en bewust aangereden bij een kerk in Urk. Samen met PowNed-directeur Dominique Weesie schoof hij daarom aan bij Humberto. "Hoe ver kun je gaan met geweld tegen een verslaggever voordat de politie ingrijpt?", vraagt Weesie zich hardop af.

Gisteren werden bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel verslaggevers aangevallen, die daar aanwezig waren omdat de geloofshuizen de deuren weer openden. Het leidde tot grote verontwaardiging. Zo noemde minister Grapperhaus van Justitie het 'onacceptabel' dat er journalisten worden aangevallen.  

'Ik ben jong'

"Ik kan wel tegen een stootje, ik ben jong", vertelde Baanders aan tafel bij Humberto. "Het is natuurlijk mijn werk om het nieuws te verslaan."

Bekijk het gesprek hier: 

"Mensen waren niet van mij gediend", zegt Baanders over de sfeer bij de Sionkerk in Urk. "Zij hebben een bepaalde overtuiging en vinden dat belangrijker dan de coronamaatregelen."

Kwaad daglicht

"Jij mag Urk niet in een kwaad daglicht zeggen", zouden verschillende omstanders op een 'licht intimiderende toon' tegen de verslaggever gezegd hebben. Dat weerhield Baanders er echter niet van om 'verhaal te blijven halen' bij de kerk.

De cameraman van PowNed die samen met Baanders bij de kerk stond, werd vervolgens aangevallen. Baanders probeerde hem te hulp te schieten. "Daardoor werd ik het doelwit", vertelt hij aan Humberto. Hij is meerdere keren keihard getrapt, zegt hij.

De camera draaide op het moment dat het gebeurde:

'Zover zijn we dus al'

Aan tafel vertelt Dominique Weesie van PowNed dat hij niet overwogen heeft om beveiliging met de verslaggever mee te sturen. "Zover zijn we dus al, hè", zegt de PowNed-directeur. "Dat we op zondagochtend naar een kerkdienst gaan en moeten besluiten: nemen we wel of geen beveiliging mee? Geweld tegen journalisten neemt toe en daar moet keihard op worden ingegrepen."

De politie zegt gisterochtend niet te hebben ingegrepen om 'de situatie te de-escaleren'. Weesie begrijpt daar weinig van. "Hoe ver kan je gaan met geweld tegen verslaggevers voordat de politie ingrijpt", vraagt hij zich hardop af.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Auto rijdt in op verslaggever Urk, ook in Krimpen geweld tegen journalist

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore