Ga naar de inhoud
'Geen tweede kans'

Honderden mensen bij racismeprotest Rotterdam: 'Krachtig signaal'

Beeld © ANP

In Rotterdam kwamen vanmiddag honderden mensen samen om te demonstreren tegen racisme binnen het Rotterdamse politiekorps. Met spandoeken met als 'geen tweede kans voor racisten' en 'wie beschermt ons tegen racistische agenten?' stonden ze voor het politiebureau Marconiplein.

Het protest werd georganiseerd door de BIJ1 Rotterdam naar aanleiding van racistische appjes van Rotterdamse agenten. Eind februari werden vijf Rotterdamse agenten schriftelijk berispt vanwege het bestaan van een racistische appgroep. De racistische uitingen kwamen vorig jaar in één keer naar buiten. 

'Rotterdamse
Lees ook:
'Rotterdamse agenten appten discriminerend over gedode Hümeyra'

Agenten noemden burgers met een migratieachtergrond onder meer 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen', op wie ze willen 'schieten'. Onlangs werd bekend dat ze zich ook discriminerend uitlieten over de 16-jarige Hümeyra, die in 2018 werd vermoord.

BIJ1 Rotterdam en de linkse actiegroep Doorbraak eisen het ontslag van de vijf agenten die zich in appgroepen racistisch uitten. Daarvoor is ook een petitie gestart, die inmiddels meer dan 7500 keer is ondertekend. Volgens BIJ1 zijn de agenten niet in staat zwarte mensen en mensen van kleur veilig te houden.

'Krachtig signaal'

BIJ 1 Rotterdam noemt het op Twitter een 'mooie opkomst' en 'een krachtig signaal dat het echt anders moet in het Rotterdamse politiekorps'. Ook SP Rotterdam sprak steun uit voor de demonstratie. De partij twitterde het geweldig te vinden om 'zo veel mensen in actie te zien tegen racisme in het politieapparaat.'

Ook onder politieagenten ontstond eerder onrust over de lichte straffen die de vijf agenten kregen voor de racistische uitspraken in de WhatsApp-groep.

De Nationale Politie maakte deze week bekend dat ze de disciplinaire straffen voor discriminatie en racisme tegen het licht gaat houden. Volgens de politieleiding past de huidige manier van bestraffen van agenten die over de schreef zijn gegaan, niet meer bij de tijdgeest. 

Kijk ook: Racisme in Nederland: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

03:41
Twee Nederlanders vertellen over alledaags racisme waar ze mee te maken hebben.