'Meer bewustwording'

Protesten tegen anti-Aziatisch racisme waaien over naar Nederland

28 maart 2021 19:41 Aangepast: 10 april 2021 12:48
Beeld © ANP

In de Verenigde Staten is de aandacht voor anti-Aziatisch racisme op dit moment groot. Maar ook in Nederland is er meer aandacht voor. ''In de Chinese cultuur houden mensen vaak hun mond dicht. Maar wij niet, want wij zijn Nederlands.''

'Sambal bij: dat is niet grappig', is onder andere te lezen op de borden en mondkapjes van sommige demonstranten. Honderden gingen gisteren actie voeren op het Museumplein in Amsterdam. Want anti-Aziatisch racisme is niet alleen een Amerikaans probleem. Ook Eindhovenaar Vincent Yeers (24) kan talloze voorbeelden opnoemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online haat en racisme: 'Het glijdt niet zomaar van je af'

''Vroeger op school werd ik poepchinees genoemd'', vertelt hij. ''Soms roepen mensen op straat vanuit het niets 'ni hao' of 'ching-chang-chjong' naar me. En toen ik bij een snackbar werkte, werd er regelmatig om een 'fliet' of een 'kloket' gevraagd.''

Samen met andere Aziatische jongeren organiseerde Vincent het protest in Amsterdam, waar uiteindelijk iets meer dan 300 mensen op af kwamen. In de Verenigde Straten gingen zelfs duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen anti-Aziatisch geweld. De protesten volgen nadat een schutter in Atlanta acht mensen, onder wie zes vrouwen met een Aziatische afkomst, om het leven bracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schietincidenten Atlanta kosten zeker acht mensen het leven

De verdachte, de 21-jarige Robert Aaron Long, ontkent dat hij door racisme werd gemotiveerd. Volgens hem kampt hij met een seksverslaving en wilde hij 'zijn verleidingen elimineren'. Maar volgens de betogers is het duidelijk: dit was een misdaad uit haat.

Vaker doelwit

Want door de coronacrisis zijn mensen met een Aziatisch uiterlijk steeds vaker het doelwit van intimidatie en geweld. Oud-president Donald Trump refereerde regelmatig naar het coronavirus als het 'Chinese virus' of 'Kung Flu'. In de Verenigde Staten werden het afgelopen jaar bijna vierduizend racistische incidenten tegen Aziaten gemeld.

''Het was ontzettend indrukwekkend", vertelt Yeers over de demonstratie op het Museumplein. "Iedereen deelde hun ervaringen. Sommige raakten mij echt.'' Het was niet de eerste keer dat Vincent anti-Aziatisch racisme onder de aandacht bracht in Nederland. Afgelopen jaar startte hij de petitie Wij zijn geen virussen die ruim 65.000 keer werd ondertekend.

Vincent (rechts) tijdens de demonstratie op het Museumplein. Vincent (rechts) tijdens de demonstratie op het Museumplein.

''Het is heel goed dat er steeds meer aandacht voor is. Dat komt ook doordat we er steeds meer over praten. De vorige generatie hield altijd hun mond dicht, dat zit in de Chinese cultuur. Maar wij zijn Nederlands'', zegt Vincent. ''Dus wij trekken onze mond open.''

Verbetering

''Als ik naar mijn omgeving kijk zie ik al echt verbetering in de bewustwording in Nederland. Dat is heel mooi om te zien. Ik heb vertrouwen in onze maatschappij. Maar er is nog wel een klein duwtje nodig, dus ik blijf doorstrijden.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore