Grapperhaus: onacceptabel

Afschuw over belagen journalisten bij kerken Urk en Krimpen

28 maart 2021 14:13 Aangepast: 29 maart 2021 01:45
De verslaggever stond op de parkpeerplaats toen de kerkganger op hem inreed. Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie noemt het feit dat er journalisten werden belaagd bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel onacceptabel. "Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen." Ook zijn er boze reacties van de hoofdredacteuren van de betrokken nieuwsorganisaties.

Gisterochtend openden de Sionkerk in Urk en de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel ondanks de strenge coronamaatregelen die in Nederland gelden, de deuren weer voor alle leden. Reden voor journalisten om daar verslag van te doen. 

In Urk reed een auto in op een verslaggever van PowNed. Eerder was hij al geschopt. In Krimpen gaf een kerkganger een verslaggever van RTV Rijnmond een trap en een klap. De politie hield later daarvoor een 43-jarige man aan.

De camera draaide op het moment dat het gebeurde:

De verslaggever van Rijnmond, Jacco van Giessen, heeft aangifte gedaan van mishandeling. "Ik was bezig een vraag te stellen en werd keihard in mijn buik geschopt."

Van Giessen stelde de vraag of mensen het verantwoord vinden om naar de kerk te gaan. "Niemand wilde daar op antwoorden."

Excuses

Hij zag de mishandeling niet aankomen, zegt hij. "Dit verwacht je niet. Iedereen is daar op zijn paasbest aangekleed om naar de kerk te gaan. Beschaafd volk verwacht je dan. Ik hoop dat er nog excuses komen, ik accepteer de excuses van het kerkbestuur niet. Als de dader zijn excuses wil aanbieden, dan zal ik die accepteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Auto rijdt in op verslaggever Urk, ook in Krimpen geweld tegen journalist

Hoofdredacteur Alex Beishuizen van Rijnmond noemt de aanval 'onacceptabel'. "Iedereen is hiervan geschrokken. Het is een heel vervelende trend, dat het geweld tegen journalisten toeneemt en dat mensen hun frustratie botvieren op mensen die gewoon hun werk doen."

Een aanwezige verslaggever in Urk zegt dat er allerlei mensen rondhingen, die niet voor de kerk kwamen. "Dat was vrij intimiderend en bedreigend. Ze gaven ons te verstaan dat ze ons wel zouden helpen te vertrekkelen. En dat er meer mensen opgetrommeld werden om daarbij te helpen."

Ook werden er vanuit auto's voortdurend foto's en filmpjes gemaakt van camerateams.

Doorgedraaid

"Het is bespottelijk", zegt hoofdredacteur Dominique Weesie van PowNed in een reactie. "Ik val stil als ik de beelden zie. De politie kijkt ernaar en grijpt niet in. Wat moet er gebeuren om wel in te grijpen? Een verslaggever wordt drie keer geschopt. Journalisten worden opzettelijk in de nek gehoest. En een doorgedraaide kerkganger meent in te mogen rijden op een verslaggever."

Weesie vindt dat de politie strenger moet optreden bij dit soort incidenten. "Ze lijken terughoudend." 

Een politiewoordvoerder laat in een reactie op de incidenten op Urk weten dat de politie er inderdaad aanwezig was. "We hebben op verschillende momenten opgetreden, maar je kunt niet op elk moment alles voorkomen, ook al sta je erbij. We vinden het vervelend dat dit is gebeurd. Journalisten moeten hun werk kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: coronamaatregelen loslaten in kerk Urk is onverstandig

Minister Grapperhaus zegt in een reactie dat persvrijheid 'een groot goed is in Nederland'. "De exacte toedracht moet nog onderzocht worden door politie en OM. Los daarvan: geweld tegen journalisten is onacceptabel."

Grapperhaus zegt dat hij de gebeurtenissen zo spoedig mogelijk zal bespreken met de koepels van kerken (CIO). "Agressie en geweld is hoe dan ook niet toegestaan en agressie tegen journalisten kan leiden tot ondermijning van het democratisch gehalte van de rechtstaat."

Zondagsrust

Ook korpschef Henk van Essen noemt het geweld tegen journalisten onacceptabel. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen", reageerde hij in het tv-programma Buitenhof. Over de belagingen van de verslaggevers bij kerken in Krimpen aan den IJssel en op Urk zegt hij: "Wat ik net op de beelden zag, heeft weinig te maken met verdraagzaamheid."

Een woordvoerder van de Sionkerk in Urk wil nog niet reageren. "Op zondag rusten wij van arbeid", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore