Ga naar de inhoud
Trappen, slaan

Auto rijdt in op verslaggever Urk, ook in Krimpen geweld tegen journalist

Een verslaggever van RTV Rijnmond wordt aangevallen door een kerkganger. Beeld © ANP

Bij de kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel die gisterochtend ondanks de coronacrisis de deuren weer openden voor alle leden zijn verslaggevers aangevallen. In Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger bij de Mieraskerk een verslaggever van RTV Rijnmond een trap en een klap.

De politie heeft een 43-jarige man uit Krimpen aangehouden. Bij de Sionkerk in Urk werd een verslaggever van PowNed geschopt en geslagen.

De PowNed-verslaggever vertelde gisteravond aan tafel bij Humberto over het incident: 

Volgens een politiewoordvoerder stond de verslaggever van RTV Rijnmond in Krimpen aan den IJssel iemand te interviewen, toen de kerkganger eraan kwam en de verslaggever een trap en een klap gaf. RTV Rijnmond meldt zelf dat de verslaggever van achteren geduwd en getrapt werd en in zijn buik werd getrapt.

De camera draaide op het moment dat het gebeurde:

Journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

01:24
In Urk en Krimpen werden journalisten belaagd.

Een beveiliger van de NOS greep in. Een hulpkoster riep de kerkganger tot de orde. De kerkganger verdween uiteindelijk in de kerk, maar kon later worden aangehouden. 

Excuses

Het bestuur van de Mieraskerk heeft excuses aangeboden aan het slachtoffer, verslaggever Jacco van Giessen. "Ik accepteer alleen excuses van de dader", zegt de verslaggever daarover op de site van RTV Rijnmond.

De Mieraskerk meldde eerder op de site dat iedereen de gelegenheid wordt gegeven om met inachtneming van de 1,5 meterregel de erediensten bij te wonen. Er kwamen vele tientallen mensen naar de dienst.

In Urk belaagden twee jongeren een verslaggever en cameraman van PowNed. De verslaggever werd geschopt en geslagen. Ook reed een automobilist in op een verslaggever van PowNed die in een parkeervak stond.

Intimidatie

Een aanwezige verslaggever zegt dat er allerlei mensen rondhingen, die niet voor de kerk kwamen. "Dat was vrij intimiderend en bedreigend. Ze gaven ons te verstaan dat ze ons wel zouden helpen te vertrekken. En dat er meer mensen opgetrommeld werden om daarbij te helpen."

Ook werden er vanuit auto's voortdurend foto's en filmpjes gemaakt van camerateams.

Er zijn in Urk geen aanhoudingen verricht. Volgens een politiewoordvoerder werden de hulpdiensten gewaarschuwd over 'wrijving'  tussen aanwezige journalisten op straat en voorbijgangers. "We zijn erbij om te zorgen dat de journalisten hun werk kunnen doen", zegt de woordvoerder.

Vorige week liet de Sionkerk weten dat alle leden weer welkom zijn in de Sionkerk. De orthodoxe gemeente heeft de coronaregels grotendeels losgelaten.

De kerkenraad van de gereformeerde gemeente op Urk zou hiertoe hebben besloten uit onvrede met het landelijke overheidsbeleid.

'Weinig besmettingen'

Bij de Mieraskerk zei een hulpkoster dat mensen bij elkaar kunnen komen in drie verschillende zalen: de kerkzaal en twee zaaltjes erbij. Volgens hem kwamen er ieder weekend al mensen in kleinere groepen naar de kerk. Daaruit zouden weinig tot geen besmettingen zijn voortgekomen.

"Dat is het bewijs dat de Heer goed voor ons zorgt", zegt de hulpkoster. De kerkenraad heeft daarop besloten iedereen weer uit te nodigen.

Kerk
Lees ook:
Kerk op Urk laat coronamaatregelen los: 'Wij creëren eigen fieldlab-experiment'

'Geloof in God belangrijker dan regering' 

Persbureau ANP sprak met een aantal kerkgangers en vroeg waarom zij ondanks de strenge coronamaatregelen in Nederland toch deze kerkdienst bijwonen. "Het geloof in God is belangrijker dan de regering", zei een 20-jarige man in Krimpen aan den IJssel.

Een oudere kerkganger zegt: "Je moet de mensen hierin vrijlaten. Ik heb het virus al gehad en mijn vrouw ook." Hij is twee weken zwaar ziek geweest, vertelde de man.