Nieuwe aanpak

Te hard gereden? In België krijg je brief van doodrijder bij je boete

28 maart 2021 11:54 Aangepast: 28 maart 2021 12:02
Archieffoto

Veel mensen balen als ze een snelheidsboete op de deurmat krijgen, maar ze gaan er vaak niet anders door rijden. Daarom probeert België een andere aanpak: een brief van iemand die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt bij de boete.

"Als ik mij aan de snelheidslimiet had gehouden, had ik op tijd kunnen stoppen", citeert Nieuwsblad uit de brief. Deze emotionele benadering komt van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Die stichting kwam er door onderzoek achter dat alleen een boete geen enkel effect heeft op rijgedrag. 

Inspelen op het geweten

Een begeleidende brief met rationele argumenten bleek al iets van een effect te hebben, maar inspelen op het geweten bleek een stuk beter te werken. Bij een kwart van de bestuurders daalde de intentie om nog te snel te rijden na het zien van een brief met een persoonlijke getuigenis. 

Het gaat dan om een brief van een verkeersovertreder die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt. In de brief staat een heftig, anoniem, verhaal van een hardrijder.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drankrijders in België krijgen sleutelhanger met naam overleden kind

Mensen laten nadenken

"Als we iets willen doen aan de verkeersveiligheid, gaat het niet alleen om boetes geven”, zegt minister van Justitie Vincent van Quickenborne tegen de Belgische krant. "Het gaat vooral om mensen laten ­nadenken over de gevolgen van gevaarlijk rijgedrag. Deze persoonlijke brief bij de boete is een heel directe wijze om dit te doen." In Nederland zijn er voorlopig nog geen plannen om de Belgische methode over te nemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore