'Absoluut onaanvaardbaar'

Inspectie onderwijs onderzoekt school die leerlingen 'uit de kast dwong'

27 maart 2021 17:46 Aangepast: 27 maart 2021 17:58
Minister Arie Slob van Onderwijs. Beeld © ANP

De onderwijsinspectie onderzoekt of moet worden opgetreden tegen de reformatorische school Gomarus in Gorinchem, omdat die homoseksuele leerlingen zou hebben gedwongen uit de kast te komen. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob.

Slob reageert op een artikel in NRC Handelsblad waarin oud-leerlingen van de school Gomarus in Gorinchem vertellen dat hen dit is overkomen. Hij noemt de gang van zaken zoals die in het stuk wordt beschreven 'absoluut onaanvaardbaar'.

'Zorgelijk signaal'

"De inspectie heeft mij laten weten de verhalen in het artikel als een zorgelijk signaal te beschouwen en neemt dit zeer serieus", zegt Slob. Het bestuur van de school wordt daar op aangesproken en de inspectie bekijkt 'welke acties vanuit haar toezicht noodzakelijk zijn'.

Slob vindt de verhalen van de jongeren 'ontzettend pijnlijk' en noemt het 'enorm dapper' dat zij die hebben durven vertellen. "Dat kan niet makkelijk zijn geweest." De bewindsman benadrukt dat elke leerling zich veilig moet kunnen voelen op school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hjalmar deelt tijdens Pride het verhaal van zijn coming out, net als vele anderen

"Dat betekent onder meer dat geen enkele school in Nederland leerlingen mag veroordelen of afwijzen op basis van hun seksuele identiteit", zegt Slob. "Niet in een identiteitsverklaring, niet in hun toelatingsbeleid en niet in hun schoolcultuur."

Kamer reageert verbijsterd

Ook in de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op het verhaal. D66-Kamerlid Rob Jetten voelt zich 'verdrietig, boos en strijdbaar' na het lezen ervan. Hij vindt het 'dapper en belangrijk' dat de jongeren hun verhaal hebben willen doen. "Hier krijg ik echt rillingen van", zegt VVD'er Dilan Yesilgöz-Zegerius.

"Schokkende en verdrietige verhalen", twittert PvdA-leider Lilianne Ploumen. "De vrijheid van jongeren om te zijn wie je wil zijn moet voorop staan, niet vrijheid van religie van orthodoxe schooldirectie."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore