Ga naar de inhoud
Bekijk de kaart

Per ongeluk bekendgemaakt: deze restaurants krijgen Michelinsterren

Chef Emile van der Staak in de keuken van zijn restaurant. Beeld © De Nieuwe Winkel

Een bijzondere verrassing voor tien Nederlandse restaurants. Zij kwamen er vandaag achter dat ze een ster (erbij) krijgen in de nieuwe Michelingids. Eigenlijk zouden de restaurants dat maandag pas horen, maar door een foutje zijn de nieuwe sterren in de app van Michelin al te zien.

Het gaat om acht restaurants die voor het eerst een ster krijgen. Daarnaast zijn er twee restaurants die twee sterren krijgen: dat zijn Restaurant 212 in Amsterdam en Brut172 in Reijmerstok (Limburg). Dat laatste restaurant had nog geen ster, en werd pas in maart vorig jaar geopend.

De nieuwe sterren verschenen vanochtend in de app van de Michelingids. Screenshots gingen al snel rond onder personeel van de restaurants. Of er ook restaurants zijn die hun ster verliezen, is nog niet bekend. Dat is in de app niet te zien.

Michelin laat in een reactie weten dat de sterren door een 'technische storing' te vroeg in de app zijn verschenen. "Wij feliciteren de chef-koks en alle teams met deze welverdiende erkenning", zegt de uitgever van de wereldberoemde restaurantgids

De restaurants zijn vorig jaar geïnspecteerd, in de periode dat de restaurants weer open mochten zijn.

'Fantastische opsteker'

Het was 'een bijzonder moment' toen Emile van der Staak hoorde dat zijn restaurant voor het eerst een ster krijgt. Van der Staak is chef van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. "Het is een fantastische opsteker dat we dit in deze crisis mogen vieren. Dat geeft heel veel energie, juist in tijden van groot ongemak."

Hoewel het restaurant van Van der Staak al langer genoemd wordt als sterrenkandidaat, is de chef toch blij verrast. "Ik kon me niet voorstellen dat we ooit in de Michelingids zouden komen. De gids was altijd best conservatief, wij zijn wat informeler en we werken vooral met groentes. Maar de gids beweegt toch mee met de tijd."

Bekijk de kaart