Klok verzetten

Zomertijd ingegaan: zon gaat nu pas om 8 uur onder

28 maart 2021 03:00 Aangepast: 28 maart 2021 09:02

In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit. Afgelopen nacht ging de zomertijd weer in. En dat betekent dat dat nacht korter duurde, en 's avonds is het één uur langer licht.

Om 02.00 vannacht ging de klok naar 03.00 uur.

Door de coronacrisis zou je het bijna vergeten, maar er woedt al jaren een verhitte discussie over het afschaffen van zomer- en wintertijd. Zo haalde de actiegroep Stop de Zomertijd in 2017 ruim 38.000 handtekeningen op. 

Stoppen met klok verzetten?

Een meerderheid van het Europese Parlement wilde dat er dit jaar een einde zou komen aan het verzetten van de klok. Maar de Europese landen komen er onderling maar niet uit of ze voor altijd een zomer- of wintertijd willen. Daarom staat de beslissing even op pauze.

De voor- en nadelen van de zomertijd

Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd? Dat het 's avonds langer licht blijft. Huishoudens zouden daardoor 's avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Overigens wordt de beoogde energiebesparing volgens een onderzoek van een speciale werkgroep in het Europarlement niet bereikt.

Een nadeel: de zomertijd is niet goed voor je gezondheid. Door het verzetten van de klok wordt je biologische klok korte tijd ontregeld, zei chronobioloog Bert van Horst eerder tegen RTL Nieuws. "In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Je slaapt daardoor in de zomer dus minder."

Avondmensen zouden daardoor een slaaptekort krijgen van twee tot drie uur in de zomer. "Dat is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten."

Omdat het een uurtje langer licht is met de zomertijd wordt de avondklok die als coronamaatregel geldt vanaf komende woensdag verplaatst naar 22.00 uur. 

Volgens een aantal politici zal het door de zomertijd nog moeilijker worden om je aan de avondklok te houden. Ook zou de handhaving volgens de burgemeesters lastiger worden als het buiten langer licht blijft.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore