Ex-lachgaskoning

Verkoper lachgas moet Amsterdam boete van miljoen euro betalen

26 maart 2021 17:01 Aangepast: 26 maart 2021 17:48
Deniz Üresin, eigenaar van het lachgasverkoopbedrijf Ufogas, in 2019. Beeld © ANP

Het bedrijf Ufogas van voormalig lachgasverkoper Deniz Üresin moet een boete van 1 miljoen euro betalen aan de gemeente Amsterdam. De gemeente mag de dwangsom opleggen omdat het bedrijf op straat lachgas verkocht zonder vergunning, zegt de rechtbank.

De gemeente legde Üresin in oktober 2019 een boete van 100.000 euro op, nadat hij gesommeerd was te stoppen met de verkoop. Maar Üresin ging er gewoon mee door, waarna het bedrag vanwege meerdere overtredingen werd opgehoogd tot in totaal 1 miljoen euro. Ufogas spande daarop een zaak aan.

'Alleen bezorgen'

Ufogas bood op straat en online lachgas aan. Normaal gesproken is daar een vergunning voor nodig, maar Üresin beweerde dat hij die niet nodig had omdat hij juridisch gezien alleen een bezorger was. De rechtbank is het met de gemeente eens dat er sprake was van 'venten', ambulante straathandel. Dat is zonder vergunning verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-lachgaskoning Deniz zag zijn eigen personeel in een rolstoel belanden

Omdat het bedrijf doorging met venten, mag de gemeente het totaalbedrag van 1 miljoen euro invorderen. Üresin zegt in een reactie tegen AT5 dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

180 graden gedraaid

Üresin gaf onlangs aan dat hij intussen is veranderd in een fervent tegenstander van lachgas. Hij noemt het nu 'vergelijkbaar met heroïne' en helpt de gemeente en de politie met voorlichting geven aan jongeren. Hieronder is hij te zien in een reportage uit september 2019, toen hij nog doorging voor de lachgaskoning van Amsterdam:

Verbod of niet, Deniz bleef lachgas verkopen. Hier, in september 2019, legt hij uit waarom. Anderhalf jaar later moet hij een boete betalen van 1 miljoen euro aan de gemeente Amsterdam.

Amsterdam gaat straatdealers harder aanpakken

Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

Zo komt er onder meer een gebiedsverbod voor dealers die zich 'hinderlijk ophouden bij gebouwen', waardoor de politie effectiever en sneller kan optreden. Ook moeten verdachten in de toekomst sneller voor de rechter verschijnen door een slimmere en gerichtere inzet via het strafrecht. Daarnaast komt er een test waarbij kwetsbare overlastplegers een zorg- of hulpaanbod krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore