Experiment in ArenA

Corona-experiment tijdens interland, maar toeschouwers merken niets

27 maart 2021 14:47 Aangepast: 27 maart 2021 14:53
Het aantal speekseldruppeltjes dat in een stadion blijft hangen is erg afhankelijk van het weer. Beeld © ANP

De Johan Cruijff ArenA is vanavond het decor voor een uniek Fieldlab-experiment: 5000 toeschouwers mogen - zonder afstand en mondkapje - genieten van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland. Maar ook voor corona-onderzoekers is het een belangrijk moment: "Dit is het echte werk."

De toeschouwers moeten zich van tevoren laten testen en moeten bij binnenkomst de uitslag tonen. Met deze Fieldlab-experimenten hopen onderzoekers te kijken hoe we binnenkort weer veilig naar feesten, stadions en andere evenementen kunnen.

Minuscule speekseldruppeltjes

Zo zal er vanmiddag, zonder dat de toeschouwers daar last van hebben, onderzoek worden gedaan naar aerosolen. Dat zijn minuscule speekseldruppeltjes die door roepende en zingende supporters worden geproduceerd in het stadion.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proef met 5000 toeschouwers bij WK-kwalificatieduel Oranje

Steeds meer wetenschappers zijn er van overtuigd dat deze kleine druppeltjes een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus.

Er zijn weleens eerder testen geweest in stadions, maar dan zonder echte mensen, vertelt onderzoeksleider Bert Blocken van de TU Eindhoven. "Uit die testen leerden we dat het weer veruit de belangrijkste factor is die bepaalt hoe hoog de aerosolenconcentraties kunnen oplopen. Zelfs voor een relatief 'gesloten' stadion als de ArenA."

Bekijk ook: dit apparaat spuugt 'coronadruppels' het stadion in

Er zijn al weleens eerder experimenten gedaan in de ArenA, maar dan zonder echte mensen.

"Als je een winderige dag hebt en het stadion wordt goed geventileerd, dan gaan die druppeltjes snel naar buiten. Op een zonnige dag zal dat ook het geval zijn. Maar een dag die bewolkt is, met weinig wind, zorgt ervoor dat druppeltjes als een deken in het stadion kunnen blijven hangen", zegt Blocken.

Ventilatie

"Wat we uiteindelijk willen is leren hoe we die speekseldruppeltjes die zich kunnen ophopen in het stadion zo snel mogelijk kunnen verwijderen."

Dat kan bijvoorbeeld door te werken met ventilatoren, of ventilatieopeningen. "Het zijn allemaal scenario's die door computers worden geanalyseerd", zegt Blocken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooit weer naar een voetbalstadion? Dit onderzoek kan helpen

Op 300 posities in het stadion worden de temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2-concentratie en de aerosolenconcentratie bijgehouden. Die laatste wordt gemeten door voortdurend het aantal en de grootte van de druppels die door de voetbalfans worden uitgeademd te tellen. Daarnaast worden de luchtsnelheid en windsnelheid op meerdere plekken in het stadion gemeten. 

Op basis van weerbericht

De onderzoekers hopen met die nieuwe inzichten een model te ontwikkelen dat de aerosolenconcentraties in sportlocaties kan voorspellen op basis van het weerbericht. 

De toeschouwers zelf zullen weinig merken van het onderzoek. "We vragen ze ook om zich gewoon te gedragen zoals ze dat altijd doen", zegt Blocken. "Dus te juichen bij doelpunten, zodat we soms een piek zien van speekseldruppeltjes. Dan hopen we na 90 minuten een waardevolle dataset verzameld te hebben."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore