Ga naar de inhoud
Corona-update

Kan het coronavaccin een positieve test veroorzaken?

Stel: je bent net gevaccineerd tegen het coronavirus en je krijgt last van klachten. Dan moet je je laten testen op corona. Kan die test ook positief uitslaan als gevolg van het vaccin, zonder dat je besmet bent? Die vraag beantwoorden we in deze corona-update.

Op het eerste gezicht zou je denken van wel. Bij een vaccin krijg je een stukje van een virus ingespoten, en een coronatest kijkt ook naar stukjes virus. Zo'n test weet niet of dat materiaal van een besmetting komt, of uit een injectienaald.

Maar zo simpel ligt het niet. "De vaccinatie heeft geen invloed op de coronatesten die de GGD'en gebruiken om de infectie op te sporen", zegt het RIVM. "Als een coronatest positief is, komt dat dus niet door de vaccinatie."

Zo werkt een vaccin

Om uit te leggen hoe dat zit, kijken we eerst hoe vaccins normaal gesproken werken. In een klassiek vaccin, zoals de griepprik, zitten dode virussen. Omdat ze dood zijn, kunnen die virussen je niet ziek maken, maar je immuunsysteem reageert er wel op.

Je immuunsysteem leert daarbij het virus herkennen, zodat het bij een echte infectie sneller kan reageren. Je immuunsysteem herkent zo'n virus aan bepaalde uitsteeksels, die 'spike-eiwitten' worden genoemd.

Zo
Bekijk ook:
Zo werkt je immuunsysteem (en dit kun je er zelf aan doen)

Coronavaccin werkt anders

De coronavaccins werken anders: ze bevatten geen dode coronavirussen. In plaats daarvan bevatten ze maar een klein stukje van het virus.

Dit stukje zorgt er normaal voor dat het coronavirus die spike-eiwitten aanmaakt. Maar als je alleen dit stukje injecteert bij een mens, gaat het lichaam zélf spike-eiwitten aanmaken die precies hetzelfde zijn als die van het coronavirus. 

Trainen met een foto

Je lichaam leert zo het coronavirus te herkennen, zonder dat het virus ooit in je lichaam is geweest: je afweercellen worden als het ware getraind op een foto van het virus, en niet op het virus zelf.

Bekijk ook deze video uit november, waarin wordt uitgelegd hoe de vaccins werken:

Zo werken de kansrijke coronavaccins

02:25
Er zijn verschillende coronavaccins ontwikkeld. In deze video uit november 2020 leggen we uit hoe die vaccins werken.

Dan de coronatest. Die test detecteert de aanwezigheid van het virus. Daarbij wordt gezocht naar een aantal specifieke stukjes van het virus. Zijn die stukjes aanwezig, dan is de test positief.

De stukjes waar de test naar kijkt, zijn niet hetzelfde als het stukje dat in het vaccin zit. Het is dus niet mogelijk dat je door het vaccin een positieve test krijgt.