'Weer een Turk minder'

Nabestaanden Hümeyra eisen ontslag agenten na racistische appjes

25 maart 2021 20:47 Aangepast: 25 maart 2021 20:47
De omgekomen Hümeyra.

De vijf agenten die racistische appjes stuurden over de vermoorde Hümeyra Ergincanli (16) moeten worden ontslagen. Dat zeggen de nabestaanden van het Rotterdamse meisje, die in 2018 op school werd doodgeschoten.

Hümeyra werd in december 2018 door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. doodgeschoten in de fietsenstalling van het Rotterdamse Designcollege. E. had haar toen al maandenlang gestalkt en bedreigd. In een appgroep zouden agenten van het politiebureau Marconiplein over deze moord hebben geappt. "Weer een Turk minder", was volgens NRC een van de berichten.

"De familie neemt het de politie zeer kwalijk dat zij dit niet, zodra zij het wist, transparant met hen heeft gecommuniceerd", zegt Korver, die in de arm is genomen door de familie om stappen te ondernemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rotterdamse agenten appten discriminerend over gedode Hümeyra'

Lichtst mogelijke straf

De agenten in kwestie hebben burgers in 2019 'kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen' genoemd. Daarvoor kregen ze de lichtst mogelijke disciplinaire straf: een schriftelijke berisping. Volgens politiechef Fred Westerbeke zijn de agenten 'goede dienders', burgemeester Ahmed Aboutaleb is van mening dat de agenten een tweede kans verdienen.

"Het falen van de overheid en de politie in het bijzonder, om Hümeyra de bescherming te bieden die zij nodig had, krijgt een bijzonder kwalijke geur", zegt advocaat Korver. "De familie verlangt van de politie concrete maatregelen. De thans genomen maatregelen volstaan niet", aldus Korver.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gestalkt, vernederd en vermoord: Hümeyra deed vier keer aangifte, maar ex ging door

Agenten ongeschikt

Ook Controle Alt Delete, een organisatie in Amsterdam die zich keert tegen politiegeweld en etnisch profileren, vindt dat de agenten in kwestie moeten worden ontslagen. De huidige straf is volgens de organisatie 'veel te laag'. 

"Wat Aboutaleb zegt, wekt de suggestie dat het om één misstap gaat", zegt Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete. Maar dit is de zoveelste keer dat agenten op deze manier over de schreef gaan." 

Volgens Schalkwijk geven de appjes inzicht in de vraag hoe de agenten in kwestie denken over de multiculturele samenleving. "Dan ben je niet geschikt om in de meest multiculturele stad van Nederland te werken. Je bent dan überhaupt niet geschikt om met mensen te werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb biedt excuses aan voor gang van zaken rond dood Hümeyra

Daarnaast vraagt hij zich af of Hümeyra beter door de politie was beschermd als ze wit was geweest. Volgens de NRC had het slachtoffer de politie zo'n dertig keer gebeld over de bedreigingen, drie keer aangifte gedaan tegen E. en kon de verdachte het contactverbod straffeloos overtreden.

Schalkwijk: "Nu we weten hoe die agenten over mensen met een niet-westerse migratieachtergrond denken, vragen wij ons af: heeft het gebrek aan bescherming van Hümeyra daarmee te maken? We kunnen dat niet uitsluiten. Wij kunnen er nu niet op vertrouwen dat de politie er voor iedereen is, zoals ze zelf zegt."

De Rotterdamse gemeenteraad buigt zich vandaag over de zaak.

Bekijk ook: Stille tocht voor doodgeschoten Hümeyra

In 2019 hielden vrienden en familie een stille tocht voor de doodgeschoten Hümeyra. "We hebben verdriet. We hebben pijn. We zijn machteloos, alles door elkaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore