Ga naar de inhoud
Onderzoek tijdens lockdown

Ouders positiever over schermgebruik jonge kinderen: handig als oppas

Het scherm is een veelgebruikte oplossing voor thuiswerken met kinderen. Beeld © iStock

Ouders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar zijn het afgelopen jaar milder gaan denken over het effect van schermtijd op hun kinderen. Die schermpjes blijken tijdens deze lockdown namelijk toch best handig als zij zelf even moet bellen of vergaderen.

Dat blijkt uit het Iene Miene Mediaonderzoek van het Netwerk Mediawijsheid, dat duizend ouders afgelopen januari naar het mediagebruik van hun kinderen vroeg. Zeven op de tien ouders geeft aan dat de coronapandemie impact heeft op het mediagebruik van hun kind. 

Iets meer op een scherm

Volgens de ouders zitten hun kinderen meer achter een beeldscherm dan voor de coronacrisis, omdat ze vanwege de coronamaatregelen minder met andere kinderen kunnen spelen. En omdat de scholen in januari nog dicht waren, was het voor ouders ook wel handig hun kind even een filmpje te laten kijken tijdens een vergadering voor werk.

Maar wat blijkt: kinderen besteden deze tweede lockdown maar enkele minuten meer aan een scherm dan dat ze voor corona deden. Tijdens de eerste lockdown was dat wel anders. Toen bleek uit onderzoek dat kinderen juist een uur langer achter een beeldscherm zaten dan voor de crisis.

Schermtijd
Lees ook:
Schermtijd kinderen uur langer sinds uitbraak coronavirus

Meer balans

"Het gaat blijkbaar toch weer terug richting het oude normaal", zegt Peter Nikken, lector Jeugd & Media bij hogeschool Windesheim. Tijdens de tweede lockdown gamen kinderen minder, en kijken ze minder tv en YouTube dan tijdens de eerste lockdown. "Het lijkt alsof ouders meer balans hebben gevonden in het mediagebruik van hun kind."

Ook een opvallend detail: kinderen zijn deze tweede lockdown overdag meer op een scherm gaan kijken en 's avonds iets minder. Vooral tussen de middag steeg het mediagebruik, van 39 procent naar 50 procent. Dit is waarschijnlijk zodat ouders dan even kunnen werken of het huishouden kunnen doen.

Scherm als oppas

Ouders geven tijdens de tweede lockdown dan ook vaker aan dat die beeldschermen best handig zijn als oppas voor hun jonge kinderen. Ruim een kwart van de ouders vindt het vanwege de coronamaatregelen lastiger om hun schermtijd te beperken. "Dat is begrijpelijk", zegt Nikken. "Maar als kinderen veel achter een scherm zitten, praten ze minder met hun ouders en hebben ze ook minder contact."

'Ouders
Lees ook:
'Ouders moeten kinderen leren vaker op te kijken van scherm'

Dit geldt volgens Nikken overigens ook voor de ouders. "Vaders en moeders pakken vaak hun smartphone als ze, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau, even moeten wachten. Ze kijken dan niet naar hun kind. Vooral voor een baby of dreumes is dit zorgelijk, als die te veel voor een scherm worden gezet, of als de ouder meer aandacht heeft voor de telefoon of laptop, kan het negatieve gevolgen hebben voor de hechting."

Zelfstandig kijken

Ouders laten hun kind ook vaker dan vorig jaar zelfstandig of met hun broertje of zusje naar filmpjes kijken. Ze houden het van een afstandje in de gaten, terwijl ze bezig zijn met hun eigen dingen. "Dit is niet nieuw", zegt Nikken. "Vroeger was een tv ook een handige afleiding als ouders gingen koken. Het is ook niet per se schadelijk. Het levert ook een rustmoment op en structuur. Maar te veel schermtijd werkt nadelig voor kinderen."

Voor kinderen is het volgens Nikken ook goed om met hun ouders naar een programma te kijken. "Alleen al de aanwezigheid van een ouder bij het mediagebruik heeft al een positief effect op hoe kinderen opletten wat op het beeldscherm gebeurt. Als een ouder zegt: 'Kijk, de bal is rond' of 'Dit is een eend', dan helpt dat kinderen beter te snappen wat ze zien en wat de bedoeling van het filmpje is", legt hij uit.

Om positief te eindigen: uit het onderzoek blijkt dat ouders zich er veel meer van bewust zijn dat hun eigen mediagebruik invloed heeft op hun kind. Daarnaast proberen veel ouders (43 procent) bewust hun eigen mediagebruik te beperken als ze bij hun kinderen zijn.

Langere
Lees ook:
Langere schermtijd door lockdown, oogarts luidt noodklok