Niet effectief en gevaarlijk

Arts die hydroxychloroquine voorschrijft kan boete krijgen

25 maart 2021 13:01 Aangepast: 25 maart 2021 13:25
(Archieffoto) Beeld © ANP

Artsen die coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, kunnen een boete verwachten. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De inspectie blijft meldingen binnenkrijgen over artsen die middelen als (hydroxy)chloroquine en ivermectine voorschrijven tegen Covid-19.

'Risico voor de kwaliteit van zorg'

"De inspectie vindt het voorschrijven en afleveren van deze geneesmiddelen buiten de richtlijnen een risico voor de kwaliteit van zorg, en gaat daarom artsen bestuurlijk beboeten wanneer ze deze medicijnen ten onrechte voorschrijven", meldt de IGJ.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken deze medicijnen tegen corona? Ze worden (soms) wel gebruikt

Chloroquine niet effectief

Vooral over chloroquine en hydroxycholoroquine is veel te doen geweest. Huisartsen en ziekenhuizen gaven het middel aan het begin van de coronacrisis regelmatig aan patiënten met Covid-19, maar later verschenen wetenschappelijke studies waarin werd geconcludeerd dat het niet helpt. Toch ging de voormalige Amerikaanse president Donald Trump door met het promoten ervan.

Volgens de IGJ is bewezen dat de middelen niet effectief zijn, maar wel bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen veroorzaken.

EMA raadt ivermectine af

Voor gebruik van het middel ivermectine tegen Covid-19 ontbreekt het vooralsnog aan wetenschappelijke onderbouwing. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) raadde het gebruik van dat anti-parasietenmiddel begin deze week daarom ook al af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse studie naar malariamiddelen voor coronapatiënten stopt

Volgens het EMA is met laboratoriumonderzoek wel aangetoond dat ivermectine de vermenigvuldiging van het coronavirus kan tegengaan, maar pas bij concentraties die veel hoger zijn dan nu. Omdat er een risico is op vergiftiging, moet het middel niet worden gebruikt buiten 'zorgvuldig opgezette klinische studies'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore