Ga naar de inhoud
Net als 25.000 anderen

Zij willen coronaproof op testvakantie naar Rhodos: 'Hier ben ik echt aan toe'

Corina (links) en Yvonne met haar man (rechts) Beeld © Privéfoto's

Deze mensen kunnen niet wachten tot ze weer op vakantie mogen. Acht dagen in een resort op het Griekse eiland Rhodos, met drie zwembaden en twee restaurants binnen handbereik zien zij het wel zitten. Daarom meldden ze zich aan voor een proefvakantie van Sunweb en Transavia. En met hen 25.000 anderen. Voor 31 maart horen ze of ze mee mogen of niet.

"Toen ik klikte op 'aanmelding verzenden', kreeg ik een foutmelding. Er waren zo veel aanmeldingen dat de site overbelast was", vertelt Corina Gouderjaan (51) aan RTL Nieuws. Het duurde een halfuur voordat ze zich écht had aangemeld. Ook Yvonne Rijsdijk van de Velden (67) kreeg een foutmelding toen ze zich gelijk om 18.00 uur wilde inschrijven. "Ik dacht, ik probeer het een uur later nog een keer en toen lukte het wel."

Met
Lees ook:
Met 189 mensen naar een Grieks resort: in april eerste testvakantie

Zoveel aanmeldingen hadden ze niet verwacht bij Sunweb, laat een woordvoerder weten. Binnen een paar minuten hadden 5000 mensen zich aangemeld voor deze testvakantie en was de website overbelast. Mensen konden zich tot 13.00 uur vanmiddag aanmelden. "Uiteindelijk hebben ruim 25.000 mensen zich aangemeld. Dit hadden we niet verwacht."

All-inclusive resort

De vakantiegangers zullen naar het vakantieresort Hotel Mitsis Grand Beach vliegen voor een all-inclusive pakketreis van acht dagen. In het resort is verder alleen personeel aanwezig, er zullen geen andere gasten zijn. Benieuwd hoe dat er eruit ziet? Dat zie je in onderstaande video.

Richtlijnen en protocol: testen, testen, testen

De vakantiegangers moeten zich houden aan de richtlijnen van het vakantieland, ze mogen het resort niet verlaten en ze moeten zich volgens het volgende beleid laten testen:

 1. Allereerst 72 uur voor vertrek een PCR-test en vervolgens vlak voor vertrek op Schiphol een sneltest. En alleen degenen die negatief testen mogen mee.
 2. Als een deelnemer op vakantie coronasymptomen krijgt, moet diegene daar getest worden. Stel die test is positief, dan gaat diegene met zijn reisgezelschap, in quarantaine in het hotel. De kosten en het regelen van een terugvlucht, zijn voor rekening van Sunweb. 
 3. Ten slotte moeten deelnemers zich 72 uur voor de terugreis laten testen met een PCR-test, en vervolgens ook weer op het vliegveld voor vertrek. 
 4. Bij terugkomst moeten de deelnemers 10 dagen in zelfisolatie. Ze kunnen zich na vijf dagen weer laten testen, zodat ze sneller uit isolatie mogen (mits de uitslag negatief is). 

De reisbranche is blij met de stap en zegt vertrouwen te hebben in de proef. "Nederlanders staan te trappelen om weer in het buitenland op vakantie te gaan en reisorganisaties op hun beurt ook om die reizen te verzorgen", zegt Frank van Oostdam van branchevereniging ANVR.

'Ik kijk er naar uit'

"Iedereen staat natuurlijk te springen om op vakantie te mogen, ik ook", zegt Corina. Zelf kijkt ze het meest uit naar tijd voor haarzelf. "Eerst kreeg ik corona en werd ik erg ziek. Vervolgens verloor ik mijn baan. Ja, wat nu? Ik kijk er naar uit om even helemaal niets te doen in een resort en bij te komen van dit turbulente jaar." 

EU
Liveblog:
EU wil lidstaten met weinig vaccins tegemoetkomen

Toch staat niet iedereen te springen om op proefvakantie te gaan. Socialmediagebruikers vallen vooral over de regel dat vakantiegangers het resort niet mogen verlaten. Twitteraars noemen het resort een 'luxe gevangenis' en vragen zich af wáárom mensen zich voor deze vakantie aanmelden. 

'Vaak veel te doen'

Yvonne laat weten dat ze vaker op een resort vakantie heeft gehouden. "Ik heb me daar nog nooit opgesloten gevoeld." Ook gaat ze regelmatig op een cruise. "Van zo'n boot kan je ook niet af. Het ligt natuurlijk ook aan hoe je erin staat, want er is vaak veel te doen op zo'n resort." 

Corina ziet eveneens voornamelijk de voordelen van de proefvakantie. "Ook al mogen deelnemers niet van het resort af, er zouden meerdere zwembaden zijn en ook een tuin. Dat lijkt me al heel fijn." Ze is nog nooit in Griekenland geweest, normaal gaat ze jaarlijks op vakantie naar een resort in Turkije. "Maar als ik naar de foto's kijk, lijkt het wel op elkaar." 

Coronamaatregelen Griekenland 

De afspraak is dat deelnemers van de proefvakantie het resort niet mogen verlaten. Daarnaast gelden de coronamaatregelen die in het hele vakantieland gelden. We zetten het even onder elkaar. 

 • Het Nederlandse kabinet adviseert om niet naar het buitenland te reizen, daarom is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor alle landen, dus ook Griekenland, oranje: alleen noodzakelijke reizen. 
 • Reizigers uit het buitenland moeten een negatieve test aan tonen die niet ouder is dan 72 uur, en een gezondheidsverklaring meenemen. 
 • In Griekenland zijn alleen essentiële winkels open, alle andere winkels, restaurants, cafés, musea en andere attracties zijn gesloten. 
 • Mondkapjes zijn zowel binnen als buiten verplicht voor iedereen van drie jaar en ouder. Alleen thuis zijn mondkapjes niet verplicht. Als je geen mondkapje draagt, riskeer je een boete van 300 euro. 

Bron: ANWB en Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bang om het coronavirus op te lopen zijn Yvonne en Corina niet. Corina: "Ik heb al eens corona gehad, en ik vond het heel heftig. Maar ik heb geen angst dat ik het daar oploop. Je wordt regelmatig getest en je zit in een bubbel." Ook Yvonne is er niet bang voor. "Ik hou me aan de regels en heb me tot nu toe nog nooit hoeven testen. Daarnaast zijn mijn man en ik gezond."

Maar voor het zover is, moeten Corina en Yvonne nog wel door de selectie komen. Van alle 25.000 aanmeldingen stappen op 12 april slechts 189 mensen in het vliegtuig. "Eerst worden alleen de mensen die voldoen aan de voorwaarden van de overheid geselecteerd", legt de woordvoerder van Sunweb uit.

Zo moeten ze binnen de leeftijdsgroep van 18 tot 70 jaar vallen, en daarnaast mogen mensen met een verhoogd risico op corona niet mee. "En daarna geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt." Ook selecteert een onafhankelijke notaris een klein deel van de groep met een loting. "Bijna iedereen die zich heeft aangemeld maakt dus kans om mee te gaan."

'Ik ben er aan toe'

Yvonne en Corina wachten vol spanning af. "Ik wil heel graag weg", zegt Yvonne. "Dus ik hoop dat we er op deze manier even tussenuit kunnen." Ook Corina is toe aan vakantie. "Ik wil echt heel graag bij de selectie zitten. Ik krijg pas echt een vakantiegevoel als ik in het vliegtuig stap, naar - het liefst - een mooi warm land. Daar ben ik echt aan toe."

Proefevenementen 

Een zakelijk congres, een theatervoorstelling, twee voetbalwedstrijden, en festivals: in ons land zijn onder strikte voorwaarden al acht evenementen gehouden. Dit zijn de evenementen die - net als de proefvakantie - de mogelijkheden tot veilige evenementen testen.

 1. Op maandag 15 februari kwamen 500 mensen samen voor een congres in het Beatrix Theater in Utrecht.
 2. Op zaterdag 20 februari waren 500 bezoekers welkom bij een theatervoorstelling van Guido Weijers.
 3. Op zondag 21 februari konden 1153 NEC-fans hun club weer aanmoedigen bij de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap.
 4. Op zondag 28 februari moedigden 1351 supporters hun favoriete club aan bij de voetbalwedstrijd Almere City FC - SC Cambuur
 5. Op zaterdag 6 maart gingen 1300 bezoekers compleet uit hun dak bij een test-dancefeest in de Ziggo Dome.
 6. Op zondag 7 maart feestten 1300 bezoekers bij een concert van André Hazes in de Ziggo Dome
 7. Op zaterdag 20 maart dansten 1500 festivalfans bij een test-openlucht dancefestival
 8. Op zondag 21 maart gingen 1500 bezoekers los bij een test-openlucht popfestival
Marcel
Lees ook:
Marcel brengt de grote events weer terug: 'Wij bewijzen dat het veilig kan'