Rutte test negatief

Minister en 'verkenner' Kajsa Ollongren positief getest op coronavirus, formatiegesprekken uitgesteld

25 maart 2021 09:36 Aangepast: 25 maart 2021 10:42
Minister Ollongren verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag. Beeld © ANP / Bart Maat

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), tevens verkenner namens D66 in de kabinetsformatie, is positief getest op het coronavirus. Ze is als verkenner de afgelopen week met alle lijsttrekkers in contact geweest, weliswaar wel op afstand en in achtneming van de coronaregels.

De formatiegesprekken die vandaag gevoerd zouden worden met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn voorlopig uitgesteld, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Het is vooral de vraag waar Ollongren besmet is geraakt, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Vorige week is demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) positief getest op corona. Sindsdien is het hele kabinet getest. De vraag is of er meer positieve testen volgen." Inmiddels is premier Rutte negatief getest op het coronavirus, laat Lambie weten.

Alle lijsttrekkers en halve kabinet was in de buurt

Volgens Lambie was Ollongren afgelopen vrijdag bij de ministerraad, en daarnaast ontving ze als verkenner deze week alle lijsttrekkers. "Zij zijn langer dan een kwartier in dezelfde ruimte geweest. Naar eigen zeggen op afstand en in achtneming van de coronaregels, maar alle lijsttrekkers en het halve kabinet zijn bij haar in de buurt geweest."

Lambie verwacht dat er een andere verkenner wordt aangesteld als Ollongren tien dagen uit de running is. "Voorlopig zijn de huidige gesprekken stilgelegd."

Bekijk ook: 'De formatie wordt nog een flinke legpuzzel'

De formatie van een nieuw kabinet lijkt een uitgemaakte zaak nu VVD de grootste blijft en de morele winnaar, D66, veel zetels heeft gewonnen. Maar volgens politiek verslaggever Frits Wester wordt de formatie toch nog best lastig.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore