Ga naar de inhoud
Verszakjes

Albert Heijn stopt met gratis plastic zakjes bij groente- en fruitafdeling

Een klant gebruikt een verszakje voor de tomaten. Beeld © ANP / Richard Brocken

Aan het eind van dit jaar zijn de gratis plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling uit alle Albert Heijn-supermarkten verdwenen. Dit zou volgens de winkelketen zo'n 130 miljoen zakjes, en dus 243.000 kilo plastic, per jaar schelen.

Vanaf half april haalt Albert Heijn stapsgewijs de plastic zakjes uit de winkel. Dit betekent niet dat je voortaan de appels en sperziebonen los in de winkelwagen moet gooien, laat Albert Heijn weten. Klanten kunnen gebruikmaken van 'duurzame verszakjes'.

30 ct voor een zakje

Deze zakjes liggen sinds 2018 bij het groente en fruit. Ze zijn wasbaar en gaan volgens de winkelketen tientallen keren mee. Wel moet een klant er 30 cent voor neerleggen. 

Polymeer
Lees ook:
Polymeer of polyminderen? Makkelijke tips voor minder plastic in je leven

De eerste weken krijgen mensen gratis zo'n verszakje als ze groente of fruit kopen dat afgewogen moet worden. Vervolgens haalt Albert Heijn de gratis plastic zakjes stapsgewijs uit de winkels. Aan het eind van dit jaar zijn ze uit alle winkels verdwenen.

Volgens algemeen directeur Marit van Egmond van Albert Heijn bespaarde de keten afgelopen jaren al miljoenen kilo's aan verpakkingsmateriaal. "Van maaltijd- en lunchsalades in een dunnere schaal en dunnere frisdrankflessen tot het helemaal onverpakt aanbieden van groente en fruit. We blijven steeds kijken of het minder kan."

Minder plastic in meer supermarkten

Meer supermarkten voeren de laatste tijd vernieuwingen door om minder gebruik te maken van plastic. Zo kondigde Jumbo onlangs aan gehakt voortaan in een plastic zakje te stoppen in plaats van een plastic schaaltje. Dat moet enorm schelen in de hoeveelheid plastic die nodig is. Plus schrapt sinds kort de dubbele plastic deksels bij noten.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo stopt gehakt niet meer in bakje om afval terug te dringen