Klachten meldpunt

'Stemlokaal niet overal toegankelijk voor mensen met beperking'

25 maart 2021 06:00 Aangepast: 25 maart 2021 06:02
Een kiezer met een lichamelijke beperking in het stemhokje. Beeld © ANP

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week hebben mensen met een lichamelijke beperking niet overal zonder problemen hun stem uit kunnen brengen. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

Het College baseert zich daarbij op 132 meldingen die binnenkwamen bij het meldpunt Onbeperkt Stemmen. Daar kunnen mensen met een beperking een klacht indienen als de stemgang problemen opleverde. 

Structurele problemen

In ongeveer de helft van de gevallen ging het om structurele problemen, zoals de toegankelijkheid van stemlokalen. Zo ontving het College veel meldingen van hoge drempels, zware deuren of gladde rolstoelhellingen. Voor mensen met een visuele beperking was in sommige gevallen de route niet goed aangegeven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel stemmen kreeg de kandidaat van jouw keuze? Zoek het hier op

De overige klachten waren corona-gerelateerd. Daarbij ging het om klachten over het feit dat er niet per post gestemd kon worden of over de veiligheid binnen het stemlokaal. 

Aanbevelingen

"Op basis van de meldingen kunnen we concluderen dat de verkiezingen nog altijd niet volledig toegankelijk zijn", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College. De klachten gaan worden geanalyseerd en vervolgens zal het College aanbevelingen doorgeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de betreffende gemeenten. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore