Ga naar de inhoud
'Weer een Turk minder'

'Rotterdamse agenten appten discriminerend over gedode Hümeyra'

Hümeyra, die in december 2018 door haar stalker werd doodgeschoten in de fietsenstalling bij haar school in Rotterdam.

Agenten van de Rotterdamse politie die zijn berispt vanwege het verzenden van racistische appjes, hebben ook discriminerende appjes gestuurd na de moord op de 16-jarige Hümeyra in 2018. Dat meldt NRC. "Weer een Turk minder" was een van de berichten volgens de krant. 

Eind februari werden vijf Rotterdamse agenten schriftelijk berispt vanwege het bestaan van een racistische appgroep. De racistische uitingen kwamen vorig jaar in één keer naar buiten. 

Agenten noemden burgers met een migratieachtergrond onder meer 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen', op wie ze willen 'schieten'.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

In de appjes ging het ook over de moord op Hümeyra, zeggen politiebronnen tegen NRC. Het 16-jarige meisje werd 18 december 2018 in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam doodgeschoten door haar ex-vriend. Hij kreeg daarvoor 14 jaar cel en tbs.

'Verwerpelijk en aanstootgevend'

De Rotterdamse politiebaas Fred Westerbeke noemt de uitlating van een agent, gedaan op 15 januari 2019, 'verwerpelijk en aanstootgevend'. Hij zegt tegen de krant dat het om 'een cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht' gaat.

Politietop
Lees ook:
Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in

Het is niet de enige ongepaste opmerking in de appgroep. Eén van de agenten zou in een gesprek hebben gesuggereerd dat 'homo's en moslims zich steeds beroepen op een achtergestelde maatschappelijke positie'.

Daarnaast zei een agent na de aanslag in een Utrechtse tram dat mensen die met de tram door hun Rotterdamse buurt rijden 'over het algemeen uitgeroeid mogen worden'.

Onrust politie

Onder politieagenten ontstond onrust over de lichte straffen die de vijf agenten kregen voor de racistische uitspraken in de WhatsApp-groep.

De Nationale Politie maakte deze week bekend dat ze de disciplinaire straffen voor discriminatie en racisme tegen het licht gaat houden. Volgens de politieleiding past de huidige manier van bestraffen van agenten die over de schreef zijn gegaan, niet meer bij de tijdgeest. 

Kijk ook: Racisme in Nederland: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

03:41
Twee Nederlanders vertellen over alledaags racisme waar ze mee te maken hebben.