'Fluistercampagne'

CDA'ers verklaren steun aan Pieter Omtzigt na geruchtenstorm

24 maart 2021 21:09
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt krijgt bijval van binnen en buiten zijn partij na berichten over zijn vermeende stroeve relatie met de partijtop van het CDA. Verschillende CDA'ers zeggen dat zij en de partij Omtzigt juist steunen. Anderen verwijten de partijtop een 'fluistercampagne' te voeren door anoniem tegen media te spreken over Omtzigt.

In De Telegraaf uiten anonieme CDA'ers hun zorgen over Omtzigt, die rust houdt wegens oververmoeidheid. Volgens HP/De Tijd gaat het om een fluistercampagne vanuit de partijtop, om Omtzigt als 'labiel' af te schilderen. Maar CDA'ers ontkennen op Twitter dat er sprake is van zo'n campagne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt meldt zich onverwacht als vierde kandidaat-lijsttrekker CDA

Voorzitter Relus Breeuwsma van de Zuid-Hollandse CDA-fractie noemt Omtzigt 'met recht het beste Kamerlid in decennia'. "In tegenstelling tot de smerige en ophitsende berichtgeving: WIJ zijn trots op onze Pieter Omtzigt", twittert hij. "Ik ervaar brede steun voor zijn werk en plek binnen ons CDA."

Op sociale media delen CDA-afdelingen en partijprominenten hun steun voor Omtzigt. Ze wensen hem beterschap. "Enorme waardering voor Pieter, voor al zijn harde werk en inzet. Beterschap en hou je taai!" schrijft partijleider Wopke Hoekstra.

"Namens alle bestuursleden van het CDA wensen wij ons top-Kamerlid Pieter Omtzigt van harte beterschap", twittert het landelijk bestuur. "In de hele partij is groot respect en waardering voor zijn ongeëvenaarde inzet."

'Walgelijk'

Overigens lijkt niet iedereen de steunbetuigingen serieus te nemen. Bouwien Rutten, voormalig CDA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Overijssel, zegde zelfs haar partijlidmaatschap op wegens de manier waarop het CDA volgens haar met haar provinciegenoot Omtzigt omgaat.

SP'er Renske Leijten noemt wat er met haar collega-Kamerlid gebeurt 'walgelijk'. "Omtzigt verdient dit niet." Zij hekelt het 'beschadigen van sterke en gevreesde tegenstanders', zoals dat in politiek Den Haag volgens haar vaker gebeurt, twittert ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt nét geen CDA-leider, wat wordt zijn rol binnen de partij?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore