Elf keer in actie

Politieoptreden tegen demonstranten Museumplein kostte al 5,5 miljoen euro

24 maart 2021 15:14 Aangepast: 24 maart 2021 15:23
De politie heeft sinds 17 januari elf keer opgetreden op en rond het Museumplein in Amsterdam. Beeld © ANP

Elf keer is de politie de afgelopen drie maanden in actie gekomen bij demonstraties op het Museumplein in Amsterdam. En dat loopt in de papieren, blijkt nu: de politieoptredens kostten gezamenlijk al ruim 5,5 miljoen euro.

Sinds 17 januari komen vaak honderden mensen op zondag bij elkaar op het Museumplein om te protesteren of 'koffie te drinken' tegen het kabinet en de coronamaatregelen. Afgelopen weekend gebeurde dat zowel op zaterdag als op zondag.

Aanhoudingen

De demonstraties zijn verboden en mensen houden zich er niet aan de coronamaatregelen. Op waarschuwingen van de politie om te vertrekken wordt vaak niet gereageerd. Dit weekend werden er meer dan 200 mensen aangehouden: 58 op zaterdag en zo'n 150 op zondag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 150 mensen aangehouden bij coronademonstratie Museumplein

Dit weekend spande de kroon wat betreft de kosten, zegt de politie tegen persbureau ANP: omdat er twee dagen op rij werd ingegrepen, kostte het optreden van zaterdag en zondag in totaal 1,4 miljoen euro.

Geen extra uitgaven

Volgens de woordvoerder gaat het niet om extra uitgaven, maar gaat het politie-optreden ten koste van ander politiewerk. Voor de berekening wordt gekeken naar het aantal politiemensen dat wordt ingezet, en hoeveel uur zij werken.

"Het werk dat iemand bij de mobiele eenheid of de aanhoudingseenheid doet, is een neventaak. Die inzet gaat dus logischerwijs ten koste van iets anders, bijvoorbeeld werk in de wijk, in de basisteams, de noodhulp, of werk aan politieonderzoeken."  De politie Amsterdam krijgt bij het optreden op het Museumplein hulp van eenheden uit het hele land, van Noord-Nederland tot Limburg. "Dat moet ook wel, als dit elke zondag plaatsvindt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook in het VK, Zweden en Duitsland coronademonstraties

Heel verschillende mensen

Volgens de woordvoerder komen er heel verschillende mensen op de demonstraties op het Museumplein af, die met elkaar gemeen hebben dat ze tegen de maatregelen van de overheid zijn. "Er staan zogenoemde flowerpower-types, maar we hebben ook extreemrechtse groeperingen en harde kernen van verschillende voetbalclubs gezien. Die laatste maken zich daar niet kenbaar als zodanig, maar we kennen ze wel uit deze scene. En men komt uit het hele land."

Ook vindt de politie soms wapens bij het preventief fouilleren. "Er zit een enkeling tussen die met een wapen komt. Dat gaat om een heel klein deel van de groep."

Bekijk ook: Enorme politiemacht veegt demonstranten van Museumplein

17 januari was de eerste keer dat de politie in actie kwam op het Museumplein in Amsterdam. Er werden toen onder meer waterkanonnen, ME en politie te paard ingezet om het plein schoon te vegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore