Zo hou je het vol

Laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, in een pandemie zelfs nog meer

24 maart 2021 13:35 Aangepast: 24 maart 2021 15:40
Gisteravond werd bekend dat er voorlopig geen versoepelingen komen. Beeld © RTL Nieuws

"Nog even volhouden", was de boodschap van demissionair premier Mark Rutte gisteravond. Uiteindelijk komt er licht aan het einde van de coronatunnel als iedereen gevaccineerd is. Toch wegen juist die laatste loodjes voor veel mensen zwaar en dat is helemaal niet gek, weten psychologen.

"Een normale crisis duurt vaak een dag, een week of misschien een paar weken", zegt psycholoog Kees van den Bos. "We zitten nu in een uitzonderlijke situatie want deze crisis duurt al meer dan een jaar." We zijn daardoor volgens hem simpelweg uitgeput. "Je hebt controle nodig om je eigen emoties te beteugelen en jezelf te disciplineren, maar die controle is in zo’n langdurige crisis op een gegeven moment op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verlengt maatregelen tot 20 april: 'Ik begrijp, dit valt tegen'

Daar komt bij dat 'nog even je schouders eronder zetten' volgens hem alleen kan als je weet waar de eindstreep is. "Stel je voor je loopt een halve marathon. Je bent bij kilometer 20 en je bent helemaal op, maar je weet, ik moet nog een kilometer en dan ben ik er. Op zo’n moment kan je dan nog even doorbijten omdat je weet dat het bijna afgelopen is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moe, moedeloos, de rek is eruit – jongeren kunnen lockdown niet meer aan

In het geval van de coronapandemie is het doel volgens hem te vaag. Daar is GZ-psycholoog Najla Edriouch het mee eens. "Het is heel moeilijk om vol te houden wanneer je niet weet wanneer het einde in zicht komt." 

Ook al is een doel ver weg, als je weet waar de eindstreep is kun je het volgens Van den Bos opknippen in behapbare doelen. "Dat is de truc die je normaal toepast. Denk aan afvallen. Stel je wilt over een lange termijn afvallen. Dan helpt het als je op korte termijn doelen stelt die makkelijker te overzien zijn. Bijvoorbeeld alleen een wijntje in het weekend of deze week even geen chocola eten."

Psycholoog Najla Edriouch Psycholoog Najla Edriouch

Daar komt volgens beiden bij dat we al veel teleurstellingen hebben moeten verwerken als er toch weer extra coronamaatregelen kwamen of versoepelingen uitbleven. "Onze behoefte om versoepelingen is zo sterk dat we ons telkens vasthouden aan perspectief. Komt er dan een teleurstelling, dan wordt het extra moeilijk om de maatregelen te verdragen."

'Trek je niet terug'

Mensen kunnen bij somberheid en angst, klachten die je vaker ziet tijdens deze crisis, sneller geneigd zijn om bij de pakken te gaan neerzitten, zegt Edriouch. "Sommige mensen trekken dan bijvoorbeeld letterlijk de deur dicht. Het helpt niet wanneer je dan ook niet naar buiten hoeft voor werk, afspreken met mensen gaat minder makkelijk, dus dan ligt sociale isolatie op de loer." 

En dat is volgens haar precies het tegenovergestelde van wat helpt. "Passief terugtrekken is een recept voor mentale gezondheidsklachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim helft jongeren angstig of gestrest door corona

Wat je dan wel kunt doen om de spreekwoordelijke laatste loodjes te tackelen?  "Spreek jezelf positief toe en blijf dingen ondernemen waarvan je weet dat ze je op lange termijn helpen om deze periode vol te houden", zegt Edriouch.

"Minister Hugo de Jonge benadrukte gisteravond niet voor niets dat we moeten blijven wandelen bijvoorbeeld. Blijf in beweging en probeer te focussen op de kleine positieve dingen die er zijn. Vorig jaar wisten we bijvoorbeeld nog niet eens óf er een vaccin kon komen, nu zijn we al bezig met vaccineren. Uiteindelijk als dat doorgaat zal iedereen een keer gevaccineerd zijn en zullen er versoepelingen komen. Hou je aan dat soort positieve punten vast."

Bekijk ook: zo beweeg je je uit de coronadip

Je herkent het vast: de coronacrisis heeft je lusteloos gemaakt en van sporten komt het nauwelijks meer. Toch kan bewegen je juist uit die dip halen. Om je op het juiste spoor te helpen, hebben we deze video gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore