Ga naar de inhoud
Acht dagen all-inclusive

Met 189 mensen naar een Grieks resort: in april eerste testvakantie

Archieffoto van een resort op Rhodos Beeld © ANP

Na testen met feesten en in voetbalstadions wil het kabinet nu ook bekijken hoe we straks veilig op vakantie kunnen. Daarom mag de reisbranche een proefreis naar Rhodos organiseren voor 189 mensen.

De vakantiegangers zullen naar een resort op het Griekse eiland Rhodos vliegen voor een all-inclusive pakketreis van acht dagen. In het resort is verder alleen personeel aanwezig, er zullen geen andere gasten zijn. 

Op resort blijven

De reizigers moeten zich voor en na de reis laten testen, mogen het resort niet verlaten en moeten zich op vakantie houden aan de daar geldende richtlijnen. Ook moet je bij thuiskomst tien dagen in quarantaine. 

Er wordt nog gewerkt aan een tweede proefreis waarbij de vakantiegangers iets meer bewegingsvrijheid krijgen. 

Tests worden betaald

Vakantiegangers kunnen zich vanaf 24 maart aanmelden en zullen dan op 12 april naar de zon vliegen. Je moet zelf betalen voor je reis, maar de reisorganisaties betalen de kosten voor de sneltesten.

Er is wel een kleine slag om de arm: als de ontwikkelingen in Nederland of op Rhodos tot grote risico’s leiden, kan op advies van het RIVM elk moment worden besloten de proefreis te annuleren of af te breken.

Met
Lees ook:
Met dit 'Europees reisbewijs' zou je in de zomer weer op vakantie kunnen

De reisbranche is blij met de stap en zegt vertrouwen te hebben in de proef. "Nederlanders staan te trappelen om weer in het buitenland op vakantie te gaan en reisorganisaties op hun beurt ook om die reizen te verzorgen", zegt Frank van Oostdam van branchevereniging ANVR.

"Maar het moet wel veilig en coronaproof. Ik heb het volle vertrouwen dat dit initiatief zal aantonen dat je via je reisorganisatie onbezorgd en veilig vakantie kunt vieren." 

Negatief reisadvies

Voor de mensen die niet op een proefreis gaan, lijkt een zonvakantie er voorlopig niet in te zitten. Het kabinet heeft tot 15 mei een negatief reisadvies afgegeven, benadrukte Rutte ook in de persconferentie van dinsdagavond: 

Rutte over meivakantie: 'Blijf in Nederland'

01:45

Maar het kabinet maakt dus een uitzondering voor deze proefreizen. Het doel is namelijk om te kijken hoe mensen straks zo veilig mogelijk op vakantie kunnen. Een onafhankelijk bureau zal de reizen onderzoeken en eind april de bevindingen delen. Het kabinet hoopt daarmee in de zomervakantie gerichte reisadviezen te kunnen geven. 

Er zullen later ook nog proefreizen komen voor auto-, cruise- trein- en/of busvakanties.