Radicaal-rechts platform

Stickers Vizier op Links op voordeur 'onacceptabel en verwerpelijk'

23 maart 2021 11:09 Aangepast: 23 maart 2021 11:12
De sticker op het huis van Bellemakers Beeld © RTL Nieuws

Het is 'onacceptabel en verwerpelijk' dat mensen stickers tegen hun huis geplakt hebben gekregen waarop stond dat ze in de gaten worden gehouden. Dat meldt de universiteitenkoepel VSNU over de actie die wordt gevoerd door het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links. 

Afgelopen weekend vond een Leidse universitair docent zo'n sticker aan zijn gevel, net als GroenLinks-politicus Huub Bellemakers, politiek adviseur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid Paul van den Berg en universitair docent Nadia Bouras. Bellemakers en Van den Berg deden aangifte bij de politie.

Aanval op academische vrijheid

Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU, wordt hiermee verregaand inbreuk gemaakt op de vrijheid, privacy en gevoel van veiligheid.

"Wetenschappers moeten veilig en in vrijheid hun onderzoek kunnen doen en hun bevindingen naar buiten kunnen brengen. Het intimideren en bedreigen van onze mensen is een regelrechte aanval op de academische vrijheid én op de vrijheid van meningsuiting", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kamervragen na stickers op woning: 'Intimiderend en laf'

Kernwaarden bedreigd

"Door dit soort acties aan te moedigen bedreigt Vizier op Links kernwaarden van onze open samenleving. Als academische wereld zijn wij vastberaden om onze wetenschappers te beschermen en te steunen. Dit soort acties moeten onmiddellijk stoppen", vervolgt hij.

Op de sticker van de actiegroep staat de tekst: 'Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links. Ga naar vizieroplinks.org om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Sticker met 'geobserveerde locatie' op je voordeur: 'Doodeng'

Bellemakers en Bouras

De Nijmeegse politicus Huub Bellemakers zei eerder tegen RTL Nieuws dat hij zich 'kapot geschrokken was' toen hij op een maandagochtend zag dat de stickers op zijn woning waren geplakt. "Ik wilde naar mijn werk gaan. Daarna ben ik wel even angstig geweest. Ik keek over mijn schouder en mijn GroenLinks-mondkapje heb ik maar even thuisgelaten."

Ook universitair docent Nadia Bouras uit Amsterdam kreeg zo'n sticker. "Ik stond te trillen op mijn benen", zegt ze tegen RTL Nieuws: "Ik heb een nogal uitgesproken mening. Ik denk dat ze me daarom moeten hebben. Op Twitter heb ik wel eens discussies met dit soort mensen, en dat mag. Maar dit gaat een stap verder. Dat ze echt bij je langskomen, zo in je privésfeer. M'n kinderen zagen het ook, die schrokken van mijn heftige reactie." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore