Ga naar de inhoud
Avondgebed start na 21 uur

Zorgen om avondklok tijdens ramadan: 'Slapen in moskee is geen goed idee'

Suikerfeest in een moskee in Rotterdam, vorig jaar. Beeld © ANP

Overdag vasten, 's avonds gezellig eten en drinken met familie en vrienden, en elkaar daarna ontmoeten in de moskee voor het avondgebed. De ramadan start in april, maar de vraag is in welke vorm. Zeker als de avondklok nog van kracht is. "Sommige moskeeën wilden hun bezoekers tot de ochtend in hun gebedshuis houden, maar dat vinden we geen goed idee in verband met corona."

Dat zegt Muhsin Köktas, voorzitter van de stichting Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) tegen RTL Nieuws. In de achterban zijn zorgen en onrust ontstaan over de komende ramadanmaand, die medio april van start gaat. Dat komt door de verlenging van de avondklok: het avondgebed vindt plaats na 21.00 uur.

Bij elkaar op bezoek

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt zich zorgen, zei hij vanmiddag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad. Hij is bang dat mensen toch bij elkaar op bezoek gaan. "Het wordt voor heel veel mensen ingewikkeld om zich eraan te houden", zegt hij in deze video:

Burgemeester Aboutaleb maakt zich zorgen over ramadan

00:26

Overnachten in de moskee

Sommige moskeebesturen zouden het idee hebben geopperd om moskeegangers na het avondgebed dan maar te laten overnachten in het gebedshuis, zegt CMO. "Maar dat vinden wij geen goed idee in verband met het besmettingsrisico van corona", zegt Köktas. "Samenkomen en samen blijven is geen oplossing."

In een brief aan het kabinet biedt het CMO aan mee te denken over het vinden van een gepaste oplossing. "We hebben samen met u in het verleden ervaren dat de moskeeën en moskeebezoekers zich netjes hebben gehouden aan de afspraken. Als we voor de problemen afspraken kunnen maken, zijn we ervan overtuigd dat het goed zal verlopen."

Ramadan: een maand lang vasten

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het vasten begint vlak voordat de zon opkomt. Dit jaar is dat rond 4.00 uur ‘s ochtends. Deelnemers mogen pas bij het avondgebed weer eten en drinken, wat dit jaar rond 21.00 uur zal zijn.

Tijdens de vastenmaand moeten moslims extra aan liefdadigheid doen. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, in 2030 begint de ramadan rond tweede kerstdag.

Dit jaar begint ramadan op 12 of 13 april.

'Koester wat we hebben'

Corona gooide ook vorig jaar al roet in het eten tijdens de ramadanmaand, die toen op 23 april begon. Omdat mensen niet samen mochten komen, kon men niet samen bidden, niet samen eten en was er op het eind geen groot Suikerfeest.

Niet
Lees ook:
Niet samen bidden en geen groot Suikerfeest: ramadan dit jaar anders

Maar de beperkingen kunnen ook een les zijn, zei hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in een eerder interview op onze site. "Koester wat we hebben. De vrijheid om te bewegen, de vrijheid om je religieuze overtuiging uit te voeren, de vrijheid om je ouders en je vrienden te ontmoeten en een terrasje te pakken, de vrijheid om te werken, om te lopen, om onderwijs te genieten, om je in te zetten voor de samenleving. Dat is nu allemaal even beperkt. Als je hier geen lering uit trekt, waaruit dan wel?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore