Ga naar de inhoud
Interne onrust

Onderzoek naar zwaardere straffen bij racistisch gedrag agenten

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Nationale Politie gaat de disciplinaire straffen voor discriminatie en racisme tegen het licht houden. Volgens de politieleiding past de huidige manier van bestraffen van agenten die over de schreef zijn gegaan, niet meer bij de tijdgeest. Het onderzoek volgt op onrust die onder politieagenten was ontstaan over de lichte straffen die vijf agenten kregen voor racistische uitspraken in een WhatsApp-groep.

Eind februari maakte de politie bekend dat de Rotterdamse jeugdagenten die in hun appgroep burgers hadden omschreven als 'pauperallochtonen' en 'kutafrikanen' op wie 'ze wilden schieten', een schriftelijke berisping kregen. Dat is de laagste disciplinaire straf die de politie haar medewerkers kan opleggen. 

'Slap, pijnlijk en onrechtvaardig'

Uit een intern blog van de korpsleiding van de Nationale Politie blijkt dat veel politiemedewerkers de sanctie voor de vijf collega's hebben ervaren als 'veel te slap, zeer pijnlijk en onrechtvaardig'. Verschillende netwerken binnen de politie van agenten met een Turkse, Marokkaanse en Caribische achtergrond hebben vorige week een gesprek gehad met de korpsleiding. Ze snappen niet hoe het kan dat collega's die zich schuldig maken aan racisme daarmee wegkomen.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

Binnen deze netwerken is onder sommige agenten de overtuiging ontstaan dat racisme geaccepteerd wordt bij de politie. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie, in handen van RTL Nieuws, die deze netwerken met de korpsleiding hebben gedeeld. Ook voelen agenten die intern racisme of uitsluiting meemaken zich niet veilig om daarmee naar de leiding te gaan. Er moet een 'radicale omslag' komen om te voorkomen dat 'veel collega's met een bi-culturele achtergrond de handdoek in de ring gooien en onze organisatie zullen verlaten'.

Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding, zal samen met de politiechefs van de korpsen Midden-Nederland en Noord-Nederland onderzoeken of de manier waarop de sancties binnen de politie worden bepaald, nog wel van deze tijd is. Ook de politiechefs van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam vinden dat het sanctiestelsel 'opnieuw bekeken moet worden'.

De leiding van de Nationale Politie staat overigens nog wel achter de straf voor de 5 Rotterdamse agenten. Een woordvoerder laat weten "dat daarvoor immers de geldende procedures zijn gevolgd".

Etnisch profileren door politie: Divano wordt keer op keer staande gehouden

02:25
Ook burgers ervaren regelmatig discriminatie door agenten

Oproep

Heb jij informatie over racisme en discriminatie binnen de Nationale Politie? Laat het de onderzoeksredactie van RTL Nieuws weten en mail ons: onderzoek@rtl.nl. We gaan vertrouwelijk met je informatie om.