In 2023

Ook Lidl gaat net als Albert Heijn in 2023 over op scharrelkip

22 maart 2021 07:33 Aangepast: 22 maart 2021 08:23
Kippenvlees in de koeling van de Albert Heijn. Beeld © ANP

Supermarktketen Lidl stopt over twee jaar met het verkopen van kip zonder keurmerk, meldt Wakker Dier. Volgens de dierenrechtenorganisatie heeft in 2023 alle kip van de supermarkt minimaal één zogeheten Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

Dat betekent dat er alleen nog scharrelkip verkocht zal worden.

Het besluit heeft invloed op het leven van miljoenen kippen, zegt de organisatie. "Die meer ruimte krijgen en eindelijk naar buiten mogen. Fantastisch dat Lidl deze stap zet", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wat betekenen de sterren?

De sterren van het keurmerk kun je vinden op veel dierlijke producten in de supermarkt zoals vlees, vleeswaren, eieren en zuivel. Hoe meer sterren hoe diervriendelijker.

  1. * Met één ster ben je al beter bezig dan wanneer je een sterloos product koopt: er is voldoende aandacht voor dierenwelzijn (ruimte, daglicht, afleidingsmateriaal)
  2. ** Je bent goed bezig. Er is ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Naast meer ruimte mogen de dieren ook naar buiten.
  3. *** Dan ben je echt goed bezig. De dieren hebben zowel binnen als buiten de meeste ruimte, rust en speelmogelijkheden. De stal is zo ontworpen dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.

Bron: Dierenbescherming

Albert Heijn ook vanaf 2023

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter leven voor kippen. De organisatie was blij verrast toen marktleider Albert Heijn begin maart aankondigde vanaf 2023 alleen nog scharrelkip te verkopen.

Nu kiest ook Lidl voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Hilhorst: "Dit zijn de grootste stappen voor dierenwelzijn sinds jaren in supermarktland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie supermarkten stoppen met keurmerkloze kip

17 kippen op één vierkante meter

Op dit moment heeft de meeste kip in de Nederlandse supermarkt geen keurmerk voor dierenwelzijn. Volgens Wakker Dier leven ze in volle schuren met dertien tot zeventien kippen per vierkante meter, vaak zonder daglicht. "De kippen komen nooit buiten, behalve op weg naar de slacht."

Supermarktketens Coop, DekaMarkt en Dirk bieden wel al langer kipvleeswaren aan met minstens één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore