Creatieve beroepen

Vorig jaar meer zelfstandigen, die (ongewild) minder uren werkten

22 maart 2021 00:54 Aangepast: 22 maart 2021 10:29
Ter illustratie. Beeld © ANP

Er kwamen vorig jaar meer zelfstandigen bij, maar zij maakten minder uren. Door de coronacrisis zit een steeds grotere groep ondernemers verlegen om werk. Vaak gaat het om mensen met een creatief of taalkundig beroep.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds vorig voorjaar, toen de eerste lockdown werd afgekondigd, nam het aantal fulltime werkende zelfstandigen fors af.

In het laatste kwartaal van vorig jaar werkten nog zo'n 895.000 zelfstandigen fulltime. Dat zijn er 44.000 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingaangifte in coronatijd: hier moet je op letten

Tegelijkertijd nam de groep zelfstandigen die minder dan twintig uur per week werkt, fors toe. Het aantal parttimers steeg met 49.000 naar 278.000 personen. Een derde van deze zelfstandigen zou graag meer uren willen werken, meldt het CBS. Een jaar eerder was nog een kwart van deze parttimers op zoek naar meer uren.

Deeltijd

Ook ondernemers die tussen de 20 en 35 uur per week werken, zouden graag vaker ingezet willen worden. Zo'n 20 procent van hen wil graag meer werken, een jaar eerder was dat nog 17 procent.

Het zijn volgens het CBS opvallend vaak zelfstandigen met een creatief of taalkundig beroep die meer willen werken. Toch zijn er ook relatief veel ondernemers met een administratief, technisch, dienstverlenend of commercieel beroep die op zoek zijn naar meer klussen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mohammad kreeg eerst coronasteun, maar daarna een dikke boete: 'Ik werd fraudeur genoemd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore