Ruim 300 demonstranten

Ruim 150 mensen aangehouden bij coronademonstratie Museumplein

21 maart 2021 21:33
Er zijn ruim 150 mensen aangehouden bij de demonstratie op het Museumplein. Beeld © ANP / Nico Garstman

De politie heeft bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam vanmiddag 150 mensen aangehouden. De meesten zijn opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde. Ze demonstreerden tegen de coronabeperkingen.

De gemeente had toestemming gegeven voor een coronademonstratie op het Arenapark, maar ruim driehonderd demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen. Het Museumplein was aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit houdt in dat mensen preventief gefouilleerd mogen worden. 

Demonstratie werd opgebroken

In de loop van de middag ontstond er een demonstratie op het Museumplein, hier kwamen ongeveer driehonderd mensen op af. "Een demonstratie was op deze locatie niet toegestaan en mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen", laat de politie weten. Om deze reden is de demonstratie opgebroken.

"Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd", schrijft de politie. Toen de demonstranten niet weg gingen, heeft de politie een waterkanon en de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. De meeste betogers verlieten vervolgens het Museumplein. 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

RIVM meldt 7025 nieuwe coronabesmettingen

Later in de middag verzamelde zich opnieuw een groep van 300 mensen op het plein. Op basis van het noodbevel heeft de politie opnieuw ingegrepen. Er zijn ruim 150 personen aangehouden. De meesten zijn opgepakt omdat ze de openbare orde verstoorden.

Gisteren werd ook een protest op het Museumplein beëindigd door de politie. Hierna trokken ongeveer 1400 betogers richting de nabijgelegen Leidsekade. Ook die demonstratie is afgebroken. De groep werd daar door de politie ingesloten en vervolgens met bussen weggebracht. Dit is in onderstaande video te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore