Geen versoepelingen mogelijk

Catshuisoverleg: avondklok blijft van kracht, terrassen met Pasen nog niet open

21 maart 2021 16:28 Aangepast: 22 maart 2021 04:37

De huidige coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht. Vanwege de hoge besmettingscijfers worden er voorlopig geen versoepelingen verwacht, maar er worden waarschijnlijk ook geen extra maatregelen genomen.

Daarover zijn de meest betrokken ministers het eens geworden tijdens overleg in het Catshuis van gisteren, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De besluiten zijn nog niet definitief, morgen is er een nieuwe persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Terrassen nog niet open

Hoewel tijdens de vorige persconferentie werd aangekondigd dat de terrassen mogelijk in het paasweekend open zouden gaan, is daar met de huidige besmettingscijfers geen ruimte voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM meldt 7025 nieuwe coronabesmettingen

Dat zei Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) gisteren ook. "Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel."

Avondklok

Ook zou het nog te vroeg zijn voor het heropenen van het hoger onderwijs en de buitenschoolse opvang. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht. 

Eerder zei De Jonge dat voor deze punten eind deze maand wellicht meer mogelijk was, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Maar de besmettingscijfers liggen al enkele dagen boven de 7000 en ook het 'reproductiegetal' is te hoog.

Honderd besmette mensen steken nu gemiddeld 113 anderen aan. Vooral jongeren raken besmet. Zij worden niet snel ernstig ziek van corona, maar de angst heerst dat zij meer kwetsbare mensen aansteken.

Zomertijd

De politieke roep tot versoepelingen klonk de afgelopen dagen wel steeds luider. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de avondklok 'er heel snel af moet', omdat die niet meer houdbaar zou zijn als de zomertijd ingaat. Dat gebeurt volgend weekend. 

Hoewel versoepelingen er voorlopig dus niet inzitten, zijn er ook lichtpuntjes: het perspectief voor de lange termijn is gunstiger, zeggen ingewijden. Over 8 tot 10 weken zijn de kwetsbare groepen gevaccineerd, waardoor er meer ruimte komt voor versoepelingen. 

7025 nieuwe besmettingen

Tot gisterochtend 10:00 uur zijn er 7025 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werden ook 15 sterfgevallen door corona gemeld.

Gemiddeld werden er afgelopen week 6372 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 5307. Afgelopen week werden er in totaal 44.602 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 256,3 per 100.000 inwoners. Het bijbehorende risiconiveau is 4: Zeer Ernstig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore