Ga naar de inhoud
Aangifte gedaan

Sticker met 'geobserveerde locatie' op je voordeur: 'Doodeng'

De sticker op de deur van Bellemakers

Onbekenden hebben stickers geplakt bij mensen thuis met de mededeling dat hun woning in de gaten worden gehouden. Op de stickers staat: 'Geobserveerde locatie'. "Je schrikt je echt kapot", zegt de Nijmeegse politicus Huub Bellemakers. Ook universitair docent Nadia Bouras uit Amsterdam kreeg zo'n sticker. "Ik stond te trillen op mijn benen."

De stickers worden verspreid door een club die zich 'Vizier op Links' noemt. Er staat onder meer op dat ‘deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links’. Wie er precies achter zit, is niet bekend. Huub Bellemakers zoekt het in de extreemrechtse hoek.

De Nijmeegse politicus zag op een maandagochtend dat de stickers op zijn woning waren geplakt. "Ik wilde naar mijn werk gaan. Daarna ben ik wel even angstig geweest. Ik keek over mijn schouder en mijn GroenLinks-mondkapje heb ik maar even thuisgelaten."

'Dit is niet normaal'

Ook Nadia Bouras kreeg een sticker op haar woning in Amsterdam. "Ik kom net thuis en vind dit op mijn deurpost. Dit is niet normaal", schrijft ze in een post op Twitter, waar ook een foto van de sticker te zien is. Bouras is universitair docent voor de opleidingen Geschiedenis en Urban Studies.

Tegen RTL Nieuws zegt ze: "Ik heb een nogal uitgesproken mening. Ik denk dat ze me daarom moeten hebben. Op Twitter heb ik wel eens discussies met dit soort mensen, en dat mag. Maar dit gaat een stap verder. Dat ze echt bij je langskomen, zo in je privésfeer. M'n kinderen zagen het ook, die schrokken van mijn heftige reactie." 

Huub Bellemakers denkt wel te weten waarom hij de stickers kreeg. "Dat was waarschijnlijk door een tweet die ik had verstuurd." In die tweet vergeleek hij een bijeenkomst van Forum voor Democratie met een manifestatie van de nazi’s. "Ik had dat niet moeten doen, maar dat wil niet zeggen dat ze me thuis op moeten zoeken."

Aangifte gedaan

Bellemakers zegt aangifte te hebben gedaan. "Maar veel is er niet aan te doen. Intimidatie zelf is geen strafbaar feit." De politie heeft zijn melding wel serieus genomen omdat hij actief is in de politiek. "Ze houden in de gaten of er sprake is van een patroon. En misschien rijden ze wat vaker langs." Hij hoopt dat de autoriteiten de verantwoordelijken opspoort en dat de sociale kanalen van Vizier Op Links uit de lucht worden gehaald.

Bouras overweegt naar de politie te gaan. "Ik kreeg ook een berichtje van burgemeester Femke Halsema waarin ze zegt dat dit haar aandacht heeft. En ze adviseerde me aangifte te doen." Ook burgemeester Sjors Fröhlich van Vijheerenlanden heeft zich er vandaag over uitgesproken op Twitter: "Dit is verre van normaal. Dit slaat helemaal nergens op. Ik hoop dat de politie en het OM hier echt werk van maken."

Advocaat Sidney Smeets verdedigt veel mensen die worden bedreigd en noemt de stickers 'walgelijk'. Hij vindt dat hard moet worden opgetreden. "Het zal je gebeuren dat je thuiskomt en dit op je deur ziet. Dat is doodeng." Je zou zo'n sticker als stalking kunnen zien, zegt hij. Dat is strafbaar als het stelstelmatig is. 

Kan niet door de beugel

De advocaat en D66-politicus vindt dat het OM moet onderzoeken of het de online uitingen van deze club kan verbieden. "Er worden ook adressen gedeeld. Dat kan niet door de beugel en mag niet volgens de privacywet."

Als de wet niet volstaat, vindt Smeets dat de politiek in actie moet komen. De advocaat gaat binnenkort namens D66 de Tweede Kamer in. "Dan kan ik het mooi aankaarten. Maar het staat ook in ons partijprogramma én in die van andere partijen."

BNN-presentator
Lees ook:
BNN-presentator Sahil: 'Ik hoor al 28 jaar: geef die fiets eens terug. Dat is kwetsend'
Bron: RTL Nieuws