Dag Tegen Racisme

Piet Heijnlaan wordt Sojourner Truthlaan, voor één dagje dan

21 maart 2021 14:04 Aangepast: 21 maart 2021 14:05
Bordjes in Breda Beeld © SQ Vision Mediaprodukties

Diverse straten in steden het zuiden van het land hebben voor een dagje een andere, tweede naam gekregen. Het gaat om een initiatief van enkele anti-racisme-organisaties. Het is vandaag Internationale Dag Tegen Racisme.

De actiegroepen tegen racisme hebben in verschillende steden de nieuwe straatnaamborden opgehangen. De straten dragen momenteel de namen van 'misdadigers uit de koloniale tijd van Nederland', zeggen de actiegroepen.

Slavenleider

De namen van de oude 'zeeschurken' zijn onder meer vervangen door andere personen van vroeger en nu, zoals de leider van de slavenopstand op Curaçao, Tula. 

Aan de actie deden lokale actievoerders uit Den Bosch, Breda, Nijmegen, Sittard-Geleen, Maastricht, Heerlen, Venlo, Weert, Roermond en Eindhoven mee. De aan Kick Out Zwarte Piet verbonden actievoerders gingen ook de straat op om inwoners naar hun mening te vragen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland worstelt met zijn koloniale verleden

"Het doel van de actie is te bereiken dat mensen zich bewust worden van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en dat er in het onderwijs educatie komt over dit verleden", schrijven de actiegroepen in een verklaring. "De actievoerders roepen scholen op om hiermee aan de slag te gaan. Ook roepen ze gemeenten op om onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen."

Op foto's op Facebook (zie hier) is te zien dat straatnaamborden als de Jan Pieterszoon Coenstraat, Tromplaan, Jan van Riebeeckstraat, Michiel de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en Witte de Withstraat in ongenade vallen. "De komende weken zullen we educatieve posts plaatsen over verschillende personen uit ons verleden. Zeeschurken én helden!", kondigen de actiegroepen aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore