Weinig ruimte versoepelingen

OMT-lid Menno de Jong: opening terrassen met Pasen brug te ver

21 maart 2021 08:34 Aangepast: 21 maart 2021 16:06
De terrassen zijn nu nog dicht. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte / Jean-Pierre Geusens

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ziet eigenlijk nog geen ruimte om de coronamaatregelen verder te versoepelen, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Volgens hem is het openen van terrassen met Pasen een brug te ver en moet de avondklok worden aangehouden.

Dat zegt hij tegen AT5. De afgelopen dagen kwam het aantal geregistreerde besmettingen boven de 7000 uit. Volgens De Jong is dat mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. "De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen."

Dat komt volgens hem waarschijnlijk omdat vooral jongeren besmet zijn op dit moment. "Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen misschien weer open met Pasen: 'Beter dan niks'

Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er niet in. "Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet."

De Jong spreekt overigens liever niet over een derde golf. "We zitten in de tweede golf sinds september/oktober, die heel lang duurt. Het lijkt een beetje op het alpenlandschap. Het is een grote golf. Ik geloof er pas in als we in het dal komen. We hebben de Mont Blanc nog niet bereikt in het alpenlandschap. Die moeten we ook zien te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen na waarschuwing politie snel weer gesloten: 'Statement afgegeven'

De meest betrokken ministers overleggen vandaag op het Catshuis over eventuele versoepelingen. Aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie over corona met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Tijdens de vorige persconferentie over corona zei De Jonge dat er eind maart mogelijk weer meer kan, als de coronacijfers dat toelaten. Zo zouden de terrassen "rond Pasen" weer open kunnen en hogescholen en universiteiten studenten weer deels kunnen toelaten.

Versoepelingen

Ook zou er wellicht meer ruimte komen voor de detailhandel. Verder zou het kabinet met een nieuw reisadvies komen voor de meivakantie en mogelijk ook de zomervakantie. Ingewijden denken niet dat versoepelingen die eerder werden genoemd er allemaal komen.

Een aantal Bredase horecaondernemers opende begin deze maand uit protest de terrassen, zoals te zien is op onderstaande beelden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore