Hoogst ongebruikelijk

Zaak-Nicky Verstappen: politie verhoort Jos B. opnieuw

20 maart 2021 14:27 Aangepast: 20 maart 2021 16:52
Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

De politie gaat de veroordeelde Jos B. opnieuw verhoren in de zaak-Nicky Verstappen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

Het verhoor is volgens B.'s advocaat Gerald Roethof ongebruikelijk. "Ik heb het nog nooit meegemaakt, dat een persoon die veroordeeld is door de rechtbank in de loop van het hoger beroep opnieuw wordt verhoord."

Reden niet gegeven

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er inderdaad 'een gesprek bij de politie' staat gepland. Het verhoor zou aanstaande maandag zijn, maar dat wil de woordvoerder niet bevestigen. Het OM beaamt dat het niet vaak voorkomt dat tijdens het hoger beroep nog een politieverhoor wordt ingelast.

Het OM vertelt nu niets over de reden voor de ondervraging. Tijdens de komende rechtbankzittingen zal er meer duidelijk worden. Mogelijk al over twee weken: op 6 april is een zogeheten regiezitting.

Advocaat Roethof vermoedt dat het onderzoeksteam zijn cliënt vanwege tactische overwegingen opnieuw wil verhoren. "Ik kan me niet voorstellen dat ze iets nieuws hebben. Mijn inschatting is dat het OM dit doet om aan te tonen dat B. ook in hoger beroep nog steeds niet praat en om te betogen dat dit het gedrag van een schuldige zou moeten zijn. Als je meent dat je een sterke zaak hebt, zou je geen kostbare recherchetijd verliezen aan een reeds 'opgeloste' zaak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jos B. in zaak-Nicky Verstappen veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor misbruik met dood tot gevolg

DNA van Jos B.

Jos B. werd in november 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Volgens de rechtbank in Maastricht heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 seksueel misbruikt en ontvoerd, en is het jongetje als gevolg daarvan overleden. Nicky Verstappen verdween toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide. Het DNA van Jos B. werd 27 keer aangetroffen op de onderbroek, de pyjama en het lichaam van Nicky

Binnen een uur na zijn veroordeling tekende de 58-jarige B. al hoger beroep aan. B. ontkent dat hij de jongen heeft misbruikt, ontvoerd en gedood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Reactie ouders Nicky op vonnis Jos B.: 'We hebben een dader, daar zijn we toch blij mee'

Sinds zijn aanhouding in Spanje, in augustus 2018, hebben politierechercheurs veertien keer met Jos B. gesproken. B. werd geconfronteerd met foto's, getuigenverklaringen en DNA-sporen. Ook werd een pop getoond die Nicky Verstappen moest voorstellen. De officier van justitie zei vorig jaar in de rechtbank: "We hebben alles uit de kast gehaald in de verhoren. Er was sprake van drukopbouw."

Stilzwijgen doorbroken

Ondanks die druk zweeg Jos B. in de verhoorkamer vrijwel continu. Het stilzwijgen doorbrak hij op de eerste dag van het strafproces. In een opgenomen video zei hij dat hij Nicky in 1998 had gevonden op de Brunssummerheide, maar dat het jongetje toen al dood was. Hij zou het lichaam hebben omgedraaid, de ademhaling gecontroleerd hebben en kleren 'gefatsoeneerd' hebben. Daarmee zou zijn DNA op Nicky Verstappen te verklaren zijn.

De rechtbank geloofde niets van die verklaring: "Fatsoeneren, een beetje rechttrekken en wat blaadjes wegvegen van de pyjamabroek kunnen niet geleid hebben tot het aantreffen van DNA op 20 plaatsen op de binnen- en buitenzijde van de onderbroek."

Advocaat Roethof voorspelt dat zijn client weinig gaat vertellen in het aanstaande verhoor. "Hij zal geen antwoord geven. Het heeft voor hem geen enkele meerwaarde om nu meer te zeggen dan hij al heeft gedaan. Ik wil voorkomen dat hij iets zegt uit zijn herinnering. En dat die herinnering na 22 jaar net iets anders zou blijken te zijn dan de realiteit", zegt Roethof.

Bekijk ook - Vrienden Nicky Verstappen terug op plaats delict: 'Het breekt je'

Jan, Marc, Kay en Mark sliepen in 1998 samen met Nicky Verstappen in een tent op de Brunssummerheide, diezelfde nacht verdween Nicky. 20 jaar later gingen zij terug naar de plek waar hij werd vermoord en zijn lichaam werd gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore