200 actievoerders

Opnieuw protest tegen verbreding A27 bij Amelisweerd

20 maart 2021 12:14 Aangepast: 20 maart 2021 12:15
Beeld © ANP

Met spandoeken, sprekers als Joris Linssen en muziek demonstreren actievoerders vandaag opnieuw tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. De verkiezingsuitslag heeft de discussie nieuwe brandstof gegeven. "D66 is in Utrecht de grootste partij geworden. We hopen dat Kaag haar rug rechthoudt."

Mensen die zich zorgen maken over de mogelijke verbreding van de snelweg hebben spandoeken gemaakt en ingeleverd. De organisatie van het protest, 'Amelisweerd niet geasfalteerd', heeft van deze spandoeken een lint gemaakt van bijna 500 meter dat bij de ingang van landgoed Amelisweerd hangt.

Weinig natuur

"Er is weinig natuur zo dicht bij de stad Utrecht", zegt Els Rijke van de actiegroep. "Dit is het enige bos waar je makkelijk kunt gaan wandelen. Er komen heel veel mensen en tijdens corona is dat alleen maar meer geworden."

De verbreding van de A27 is al jaren onderwerp van discussie. Voor de coronapandemie stonden er vaak files bij het knooppunt Rijnsweerd en knooppunt Lunetten. Daarom wil de overheid het aantal rijstroken uitbreiden, maar daarvoor moeten wel bomen worden gekapt in het bos van Amelisweerd. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van State fluit minister terug: geen verbreding A27 Utrecht

Ook tijdens de verkiezingscampagne kwam de verbreding van de A27 aan bod. Tijdens het EenVandaagdebat vroeg Jesse Klaver aan D66-leider Sigrid Kaag om samen op te trekken tegen de plannen, waar ze niet op inging. Later kwam ze er via een tweet nog op terug en zei ze expliciet tegen de verbreding te zijn. 

Rug rechthouden

Dat schept hoop voor de actievoerders. "D66 is in Utrecht de grootste partij geworden en zegt in het verkiezingsprogramma erg milieubewust te zijn. We hopen dat Kaag haar rug rechthoudt bij de onderhandelingen en zegt: 'die verbreding komt er niet'. In de vorige regering hebben ze dat niet gedaan en zijn ze meegegaan met het regeringsbeleid. Amelisweerd leeft hier enorm, dus we hopen dat ze dat nu niet doen."

Er mogen vanwege corona vanmiddag maximaal 200 actievoerders komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore